Hem Världen Utrotningshotade pungmårdar parar sig till döds

Utrotningshotade pungmårdar parar sig till döds

förbi admin
0 kommentar

Pungmårdar av arten Dasyurus hallucatus vilar mindre än honorna och rör sig mycket mer, vilket gör att de dör efter en enda parning. Det pekar ny forskning om de starkt hotade djuren på, skriver The Guardian.

Det är australiska forskare som har undersökt varför manliga pungmårdar vanligtvis parar sig själva till döds efter bara en säsong, medan honorna lever upp till fyra år. Forskarna kartlade djurens aktivitet på ön Groote Eylandt utanför Australiens norra kust genom att placera accelerometrar i små filtryggsäckar på djuren. De fann då att brist på vila under parningssäsongen kan bidra till hanarnas årliga massdöd.

Dasyurus hallucatus finns främst på det australiska fastlandet och är det största däggdjuret som uppvisar semelparitet – en fortplantningsstrategi där individen dör efter att ha fortplantat sig för första gången. Det är en sällsynt strategi hos däggdjur, som förekommer bland vissa pungdjur.

Honorna vilade tre gånger så länge

Studien, som publicerades i Royal Society Open Science, visade att hanarna bara vilade åtta procent av tiden, medan honorna vilade tre gånger så länge – 24 procent av tiden. Datan samlades in från sju hanar och sex honor.

– Hanarna investerar all denna energi i att leta efter honorna, för det är så de maximerar sin reproduktionseffekt. Men de vilar helt enkelt inte emellan, säger Christofer Clemente, studiemedförfattare och universitetslektor i djurekofysiologi vid University of the Sunshine Coast.

Forskarna kan inte slå fast att sömnbrist är orsaken till döden, men de tror att det står för en gradvis nedbrytning och slutligen döden för hanarna.

Det ”kan förklara dödsorsakerna registrerade hos hanarna efter häckningssäsongen (till exempel blir de lätta byten, oförmögna att undvika kollisioner eller dör av utmattning)”, skriver de i rapporten.

LÄS OCKSÅ: Skötare missade lås två gånger – då rymde aporna

LÄS OCKSÅ: Två apor mystiskt stulna från zoo – flera djur drabbade på kort tid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar