Hem Världen Våldet trappas upp på Västbanken med ny polisminister

Våldet trappas upp på Västbanken med ny polisminister

förbi admin
0 kommentar

De demonstrerande bosättarna är inte många, men de är arga. De är dessutom utrustade med megafoner när de skriker ”SKAM! SKAM! SKAM!” och viftar med partiflaggan för ”Jewish power”.

De står bakom gula kravallstaket uppe på en höjd vid det för både judar och muslimer heliga området som kallas ”Patriarkens grav”. Hundra meter bort, nere på en parkeringsplats, står några hundra personer och lyssnar. Men inte på det bosättarna vrålar, utan på guider från organisationen ”Breaking the silence”.Foto: Paul Hansen

– De tycker det vore bättre för freden om vi inte var här, jag kan förstå det. Men de har fel, säger bosättaren Yishai Fleisher, 46, som kommer gående utanför kravallstaketet, på väg mot Patriarkens grav.

Han kallar sig för internationell talesperson för den judiska bosättningen i Hebron som består av ungefär 800 personer och har tagit över hela stadskärnan. Flera tusen soldater är utposterade för att vakta området och förhindra palestinier från att röra sig fritt. Han pratar engelska med amerikansk accent. En keps döljer den obligatoriska kippan på hans bakhuvud.

– Vi har bott här sedan långt innan araberna var i Mellanöstern. Vi har ägodelar här som är 3 800 år gamla. Det är lång tid, säger Yishai Fleisher.

Han pratar en stund om fastigheter som Abraham ska ha köpt och om hur kung David var just kung i Hebron.

– Det står i Bibeln, en bok europeer borde överväga att läsa då och då, säger Yishai Fleisher och höjer på ögonbrynen.

Inför valet som nyligen avgjordes stöttade han den högerextrema ledaren för partiet Jewish power, Itamar Ben-Gvir, som också har växt upp i Hebron. Yishai Fleisher gläds åt Ben-Gvirs framgångar och åt att han alldeles snart väntar ta över som polisminister. Då får han ansvar för gränspolisen här på Västbanken.

– De är en obeväpnad minoritet och därför knuffas de ut. Vi är en beväpnad minoritet som håller fast vid det som är vårt. Vi knuffar ut dem som vill bli av med oss, säger Yishai Fleisher.

Bild 1 av 2

Foto: Paul Hansen

Bild 2 av 2

Foto: Paul Hansen


Han vill gärna samexistera, hävdar han, ”det har vi gjort i 1 500 år”, men ingen ska ”köra ut” honom eller hans bosättargrannar från Hebron.

– Jihadisterna vet att deras tid är kommen. Ben-Gvir är något otroligt för vårt land, han kommer att utföra förändringar. En bättre tid är på väg.

Breaking the silence är en organisation grundad av israeliska exmilitärer. I dag är de i Hebron på en av sina vanliga guidade turer – de informerar intresserade i hur ockupationen fungerar. Men de är extra många denna dag, till följd av de senaste veckornas oroligheter. Därför är även poliserna på plats ovanligt många och området har spärrats av.

– Jag var stationerad här i Hebron när jag gjorde militärtjänst, ändå förstod jag ingenting av vad ockupationen innebär. Det är först efteråt som jag har förstått och sedan fyra år arbetar jag som guide för Breaking the silence, berättar Taal Sagi.

Taal Sagi gjorde militärtjänst i Hebron, men först efteråt förstod hon vad ockupationen innebär. Nu arbetar hon som guide för den israeliska organisationen ”Breaking the silence”.Foto: Paul Hansen

I vanliga fall guidar hon människor genom stadskärnan och bosättningarna, men i dag har polisen spärrat av den möjligheten. I stället visar Taal Sagi bilder tagna vid tidigare tillfällen.

– Det är svårt ibland, jag var här i fredags när en soldat slog ner en israelisk aktivist. Det blir allt våldsammare, men därför är det viktigt för mig att fortsätta guida människor hit, så fler förstår vad som pågår.

I Hebron planeras för ännu en olaglig bosättning. Byggandet av den spärrar av vägen till Issa Amros barndomshem. Till hans gamla skola. Till platsen där han brukade spela fotboll som ung.

Issa Amro är en internationellt känd aktivist för mänskliga rättigheter och en motståndare till ockupationen – eller ”apartheidregimen” som han själv kallar det. Han har gripits av polis vid ett flertal tillfällen och greps igen strax efter att DN intervjuade honom i Hebron.Foto: Paul Hansen

Issa Amro är människorättsaktivist och medgrundare till organisationen Youth against settlements, med säte i Hebron.

För en vecka sedan filmade han hur den israeliska soldaten slog ner den israeliska fredsaktivisten. Soldaten dömdes tack vare filmbevisen till tio dagars arrest – men Ben-Gvir gick ut och kritiserade domen. Därefter sänktes straffet till sex dagar.

Issa Amro greps och anklagades för bland annat störande av allmän ordning.

– Ingen trodde att jag skulle vara här, men givetvis är jag här, ropar Issa Amro till de samlade fredsaktivisterna på parkeringen.

Han släpptes från häktet för två dagar sedan. Nu har han en veckas förbud från att återvända till sin bostad. Det är riskfyllt för Issa Amro att framträda på dagens Breaking the silence-tour.

– Polisen misshandlade mig. Sedan förde de mig till en väldigt liten cell full av insekter, titta här, säger Issa Amro till DN och visar bettliknande utslag på sina handleder.

Eskaleringen han ser i Hebron och på hela Västbanken skrämmer honom.

– Den är enorm och våldet blir grövre hela tiden. Jag ser en ny Baruch Goldstein-massaker komma snart. Bosättarna känner att de har makt, de har stöd från polisen och de känner sig gyllene. De har allt på sin sida.

Den israeliske bosättaren Goldstein sköt ihjäl 29 palestinier i Ibrahimimoskén i Hebron 1994. Bosättarna i Hebron har uppfört ett gravmonoment till hans ära.

Precis efter att DN har lämnat Hebron grips Issa Amro igen.

Läs mer:

Gunnar Jonsson: Västbanken kan inte förbli ockuperad om Israel ska överleva som demokrati

Israeliska valets vinnare: Högerextremisten som vill göra det lagligt för polisen att skjuta palestinier

Du kanske också gillar