Hem Världen Våldsdåden eskalerar i New Yorks tunnelbana: ”Det är väldigt läskigt”

Våldsdåden eskalerar i New Yorks tunnelbana: ”Det är väldigt läskigt”

förbi admin
0 kommentar

New Yorks omfattande tunnelbanesystem dras med betydande problem med kriminalitet, och de senaste månadernas händelser sprider nu skräck bland New York-borna.

I januari gick Janno Lieber, chefen för MTA (Metropolitan Transportation Authority) ut och uppmanade resenärerna att inte stå nära plattformarnas kant – detta efter en rad incidenter då människor knuffats ner på spåret, flera av dem med dödlig utgång.

Men detta skulle bara visa sig vara början på en kriminell våg i tunnelbanan under året. New York Post har tagit del av statistik från polisen, som visar att det skedde 1,47 brott per miljonen resenärer år 2019. Motsvarande siffra i april i år var 2,11.

Masskjutning i Brooklyn

Hittills i år har fyra skjutningar skett i New Yorks tunnelbana, och den som fått störst uppmärksamhet var en masskjutning i området Brooklyn den 12 april, då närmare 30 personer skadades. Mannen som är gripen för dådet, Frank James, åkte i en tunnelbanevagn och tog på sig gasmask och avfyrade rökgranater innan han började skjuta.

New York-poliser söker igenom tunnelbanevagnar efter att en 48-årig man skjutits ihjäl för några dagar sedan. Den misstänkte mördaren greps efter att hans namn och bild publicerats av polisen. Bild: Mary Altaffer

I helgen blev en 48-årig man skjuten i bröstet när han var på väg till en söndagsbrunch på Manhattan. Enligt vittnen ska gärningsmannen, som greps först några dagar senare, ha gått fram och tillbaka i tunnelbanevagnen innan han slutligen avfyrade sitt vapen.

Händelserna har skapat problem för borgmästaren Eric Adams, som i vintras lanserade ”Subway Safety Plan”, som främst riktade in sig på det omfattande hemlöshetsproblemet.

– Det är elakt och inhumant att tillåta hemlösa personer att leva i tunnelbanan, och det är orättvist mot passagerare och tunnelbanepersonal som förtjänar en ren, ordnad och säker miljö, sa han då i ett uttalande.

Vanessa Bravo, 18, känner sig försvarslös inför våldet på tunnelbanan. Bild: Adrianna Pavlica

Vanessa Bravo, 18, känner sig försvarslös inför våldet på tunnelbanan. Bild: Adrianna Pavlica

Boende: ”Behövs mer polisnärvaro”

Men Vanessa Bravo, 18, som bor i East Harlem på Manhattan tycker att fokus bland myndigheterna har hamnat fel.

– Det är många hemlösa som bor i tunnelbanan, men det är oftast inte dem man är räddast för. Jag har bott här i hela mitt liv och kriminaliteten gick ner ett tag men nu har den gått upp igen. Det är omöjligt att undvika tunnelbanan, man får helt enkelt hoppas på det bästa. Men det är väldigt läskigt. Man är försvarslös inför våldet på tunnelbanan, säger hon till GP.

Anthony Thompson, 25, tycker att det har blivit värre efter masskjutningen i Buffalo tidigare i maj. Bild: Adrianna Pavlica

Anthony Thompson, 25, tycker att det har blivit värre efter masskjutningen i Buffalo tidigare i maj. Bild: Adrianna Pavlica

Anthony Thompson, 25, som bor i Flushing i Queens, håller med.

– Det behövs mer polisnärvaro i tunnelbanan, polisen bara trakasserar de hemlösa utan att bry sig om annat verkar det som. Jag vet inte vad de styrande ska göra, det här är något man egentligen inte kan stoppa, men man måste i alla fall försöka.

Han fortsätter:

– Jag vet många som får ångest av att ta tunnelbanan numera. Det har blivit ännu värre efter det som hände i Buffalo (masskjutning i en mataffär tidigare i maj, reds anm), saker och ting som händer i hela USA spiller över också på New York och den rädsla som redan finns här. Jag bodde i New York för många år sedan innan jag flyttade iväg, och nu när jag kommit tillbaka så märker jag att det är mindre säkert i stan generellt och särskilt i tunnelbanan.

Joanne, 50, har slutat använda hörlurar i tunnelbanan och är på sin vakt.

Joanne, 50, har slutat använda hörlurar i tunnelbanan och är på sin vakt.

Joanne A, 50, bor i Brooklyn och tar tunnelbanan till jobbet varje dag.

– Det är en ganska lång resa för mig med tunnelbanan så jag brukade ha i hörlurar med musik, eller till och med somna till en stund. Nu har jag inga hörlurar längre och är mer på vakt när det gäller min omgivning. Men det är svårt, man kan ändå inte ha kontroll över vad som händer. Men alla i New York tar tunnelbanan, både de som inte har så mycket pengar och de som jobbar på Wall Street och tjänar sexsiffriga belopp. Det är enda sättet, så vad ska man göra? Kriminaliteten är överallt nu, säger hon.

Guvernören: ”Alla förtjänar att känna sig trygga på tunnelbanan”

I februari i år låg kriminaliteten i New York 60 procent högre än samma period år 2021. Och i tunnelbanan har våldtäkter, trakasserier och rån ökat, det sistnämnda med 72 procent (perioden januari-10 april i år i jämförelse med samma period förra året).

– New York City är speciellt. Vi behöver samsas om allmänna utrymmen. De behöver vara säkra, och kännas säkra, sa MTA-chefen Janno Lieber i ett uttalande nyligen.

New Yorks guvernör Kathy Hochul har utlovat en säkrare framtid.

– Alla förtjänar att känna sig trygga på tunnelbanan. Jag kommer att fortsätta kämpa för att det ska bli verklighet, skrev hon på Twitter i veckan.

Göteborgs-Posten har sökt Kathy Hochul, Janno Lieber, borgmästaren Eric Adams samt en rad kongressledamöter från New York för kommentarer.

LÄS OCKSÅ: Brooklyn skakat efter skjutning i tunnelbanan

LÄS OCKSÅ: Tio personer skjutna i tunnelbanan i New York

LÄS OCKSÅ: Man gripen efter skjutningen i New Yorks tunnelbana

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar