Hem Världen Våldtäktsmisstänkt fejkade sin död och flydde landet

Våldtäktsmisstänkt fejkade sin död och flydde landet

förbi admin
0 kommentar

Mannen låg inne för vård på en covidavdelning på ett sjukhus i Glasgow när sjukvårdspersonalen lade märke till tatueringarna på hans armar. De liknade tatueringarna på bilder som skickats ut av Interpol, föreställande Nicholas Rossi, en man som var efterlyst för våldtäkt i USA.

Men mannen i sjukhussängen hette inte Nicholas Rossi, utan Arthur Knight, och han hävdade att han aldrig hade varit i USA. Sjukhuset kontaktade polisen, som grep honom, rapporterar BBC.

Det var början på en lång rad bisarra förklaringar från mannen under de månader som en domstol försökt avgöra hans identitet.

”Tvångstatuerades” på sjukhuset

Fingeravtrycken som polisen tog efter gripandet matchade Nicholas Rossis, men mannen själv hävdade att sjukhuspersonalen hade mixtrat med fingeravtrycken på den amerikanska utlämningsbegäran, på uppdrag av en advokat i delstaten Utah där våldtäkten ska ha skett.

Tatueringarna som väckte polisens intresse hävdade han att han ovetande hade fått när han låg medvetslös på sjukhuset. Någon hade velat sätta dit honom, menade han.

– Jag hade aldrig haft tatueringar innan jag blev inlagd på sjukhuset, sa han under förhandlingarna enligt BBC.

Åklagaren reagerade också på att mannens accent förändrades under förhören, något som han skyllde på syrebrist.

Riskerar utlämning

Under utredningen har två nya anklagelser om våldtäkt riktats mot mannen, efter att det blev känt att USA begärt honom utlämnad. Nicholas Rossi är tidigare dömd för att ha förgripit sig på en kvinna som han lärde känna online 2008.

Men Nicholas Rossi är inte hans enda identitet. Enligt BBC har han använt sig av flera olika alias, och var i delstaten Rhode Island känd som Nicholas Alahverdian, hans namn innan han blev adopterad som barn. Där engagerade han sig i politiken och kritiserade delstatens socialtjänst.

2019 berättade han för amerikansk media att han hade cancer i sent skede och att han bara hade veckor kvar att leva. I januari 2020 rapporterade flera medier att han hade avlidit.

På torsdagen kom domstolens beslut: Mannen som kallar sig Arthur Knight är i själva verket Nicholas Rossi, och högst levande. Nu ska han upp i rätten igen, då det ska avgöras om han ska utlämnas till USA.

FBI har också efterlyst honom för bedrägeri, då han ska ha startat flera kreditkort i sin fosterpappas namn och samlat ihop mer än 200 000 dollar i skulder.

LÄS OCKSÅ: Polis la upp våldtäktsvideo på Twitter – får fängelse

LÄS OCKSÅ: Man gripen för att ha kastat ägg mot kungen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar