Hem Världen Vallokalerna öppna – nu avgörs Bidens framtid

Vallokalerna öppna – nu avgörs Bidens framtid

förbi admin
0 kommentar

Valresultatet kommer att påverka USA:s president Joe Bidens möjligheter att driva igenom sin politiska agenda. Opinionsmätningar tyder på att Republikanerna går mot en tydlig seger i underhuset representanthuset.

– Jag tror att vi kommer att vinna senaten. Jag tror att representanthuset är tuffare, sade Joe Biden under måndagskvällen och medgav att det antagligen kommer att bli svårare att styra landet framöver, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Valförrättaren Andew Williamson gör de sista förberedelserna utanför en vallokal i Warwick i delstaten Rhode Island.

Analytiker har varnat för att det finns risk för våld under valdagen, med anledning av den allt mer polariserade stämningen och anklagelser om valfusk. Klart är att den amerikanska väljarkåren är kraftigt polariserad.

– Det känns som en kritisk tidpunkt. Vi måste bestämma oss för en väg, och vägen vi är på just nu är inte rätt, säger väljaren Nate DeFazio till The Philadelphia Inquirer.

Många amerikaner har valt att rösta före tisdagen i de delstater som godkänner förtidsröstning. Över 40 miljoner hade röstat i förtidsvallokaler och via post fram till måndagen, enligt US Elections Project som följer röstandet via statistik från delstaterna.

Väljaren Cullen Bray går in i en vallokal i Edgewater i delstaten New Jersey.

I mellanårsvalet utses samtliga ledamöter till USA:s representanthus och en tredjedel till senaten (överhuset), samt tre fjärdedelar av landets guvernörer.

Du kanske också gillar