Hem Världen Vännen mobiliserades och dog: ”Han skickades dit som kanonmat”

Vännen mobiliserades och dog: ”Han skickades dit som kanonmat”

förbi admin
0 kommentar

I förra veckan meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att mobiliseringen av 300 000 ryska reservister nu är klar.  Försvarsministern påstod att 82 000 befinner sig i Ukraina, varav 41 000 har skickats till militära enheter i landet. Resten av de 300 000 utbildas i Ryssland.

– Det vi vet om de som mobiliserats är att en del faktiskt är frivilliga, men att ganska många, eller kanske en majoritet är tvångsrekryterade och skickas till fronten efter en kort träning, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Enligt Sundström kommer soldaterna från hela Ryssland, inklusive storstäder som Sankt Petersburg och Moskva, men en stor del kommer från mindre byar och provinser.

– Det är en övervikt av soldater som plockas från mindre välbärgade områden.

En av dessa är Nikita Perlin från Yetkul, en litet samhälle nära gränsen till Kazakstan. Bara fem dagar efter att blev inkallad var han död.

– Det blev ingen träning som utlovat, han skickades dit som kanonmat, säger vännen Anastasia Kemer till nyhetsbyrån AP.

Kriget tar inte slut

Bert Sundström tror inte att omotiverade dåligt utrustade soldater kommer att innebära att Ryssland är på väg att förlora det här kriget.

– Ryssland har flera andra stridskrafter som de använder flitigt, robotar, kryssningsmissiler och artilleri som attackerar infrastruktur och även civlia mål som bostadshus, så kriget kommer nog – tyvärr – att fortsätta länge till skulle jag tro.

Du kanske också gillar