Hem Världen Världsbanken: Ekonomiskt uppsving i länder nära Ryssland – Nyheter (Ekot)

Världsbanken: Ekonomiskt uppsving i länder nära Ryssland – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

Sanktionerna har inte fått full effekt ännu på den ryska ekonomin. Det är en fördröjning, enligt Anna Bjerde vice chef för Centralasien och Europa vid Världsbanken. Flera länder i närheten av Ukraina och Ryssland har inte drabbats så hårt ekonomiskt som banken räknat med.

– De är mindre drabbade än vad vi trodde de skulle vara när vi analyserade sist i april. Det beror på flera faktorer, först och främst är Rysslands ekonomi mindre drabbad på grund av höga energipriser, säger Anna Bjerde i en intervju med Ekot.

Samtidigt som sanktionerna inte fått full effekt ännu så fortsätter gästarbetare i Ryssland dessutom att sända mycket pengar till sina hemländer. Vissa länder har dessutom tagit över export som Ryssland förlorat, säger hon.

– Jag var just i Uzbekistan. Nu exporterar Uzbekistan till länder som inte Ryssland har tillgång längre och exporterar dessutom till Ryssland eftersom Ryssland inte kan importera från vissa andra länder, säger Anna Bjerde vid Världsbanken till Ekot.

Ryssar som flyttat ifrån sitt hemland har dessutom bidragit till att konsumtionen ökat utanför Ryssland.

– Ett väldigt intressant fenomen är att ryssarna som lämnat Ryssland har bosatt sig i länder som Armenien och Georgien. Och det har lett till ett uppsving i ekonomisk tillväxt i de länderna, enligt Anna Bjerde.

Anna Bjerde som är på plats i Kirgizistan nu för Världsbanken hjälper länder i regionen att förbereda sig för svårare tider nästa år. Det handlar om försörjningen av de i befolkningarna som drabbas värst av höga energi- och matpriser. Bidragssystem behöver moderniseras, enligt Världsbanken.

– Vi ser att regionen är mindre drabbad än vad vi trodde den skulle vara men osäkerheten är väldigt stor inför 2023, säger hon.

Du kanske också gillar