Hem Världen Vi anser att PKK är terrorister

Vi anser att PKK är terrorister

förbi admin
0 kommentar

BERLIN. Turkiets president Erdogan pekade ut Sverige som ett ”hem för terrorister” tidigare i veckan när han pratade om gerillaorganisationen PKK.

Nu svarar utrikesminister Ann Linde på uttalandena som hon tror bygger på missförstånd.

– Precis som EU anser vi att PKK är terroristklassat, säger hon

Turkiets president Erdogans negativa uttalanden om svenska och finska Nato-medlemskap – och att Sverige skulle vara ett hem för PKK-terrorister – har utlyst febril diplomatisk aktivitet.

I kväll träffar utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sin turkiske kollega Mevlüt Çavuşoğlu på Natos utrikesministermöte i Berlin.

– Vi har en väldigt bra och konstruktiv relation, vi har träffats flera gånger förut och vi har tidigare inte fått höra något om problem om vi skulle ansöka om medlemskap i Nato, men nu har det kommit nya signaler från presidenten så jag kommer att försöka reda ut vad det här handlar om och om det har blivit några missförstånd, säger Ann Linde till journalister i Berlin.

När Mevlüt Çavuşoğlu senare anlände till toppmötet anslog han dock en hård ton när han höll ett anförande för journalister.

– De här två länderna öppet stödjer PKK, det handlar om terroristorganisationer som har attackerat våra trupper och soldater varje dag, också så sent som i går förlorade vi en soldat. Därför är det oacceptabelt och skandalöst att våra vänner och allierade stödjer de här terroristorganisationerna, sa Mevlüt Çavuşoğlu.

Sveriges utrikesminister Ann Linde är i Berlin i samband med att Natos utrikesministrar träffas.

Utrikesminister Ann Linde å sin sida är missnöjd med vad hon beskriver som missförstånd i turkisk media och betonar att den kurdiska militanta organisationen PKK är terroristklassad i Sverige.

– Det stämmer inte att vi inte skulle klassa PKK för en terroristorganisation, det behöver klargöras om man har fått den uppfattning. Och att jag skulle ha haft möten med PKK vilket jag naturligtvis aldrig haft.

Kan du tänka dig att ingå förhandlingar med Turkiet gällande exempelvis organisationer?

– Vi har ju den lagstiftning vi har när det gäller att terroristklassa organisationer. Det är ju ingenting som vi kommer att ändra på i vår lagstiftning på det sättet. Samtidigt är ju alla länder fria att föra fram vilka åsikter man vill.

Utöver mötet med Mevlüt Çavuşoğlu deltar Ann Linde i kväll på ett trilateralt möte med Finlands utrikesminister och Natos biträdande generalsekreterare. Enligt Nato-källor kommer mötet handla om Sveriges och Finlands potentiella ansökningar till försvarsalliansen.

Tidigare i veckan sa Ann Linde att hon har sin uppfattning klar om hon vill att Sverige ska ansöka om Nato-medlemskap eller inte – men att hon inte vill uttrycka det offentligt innan Socialdemokraternas partistyrelse och regeringen fattat beslut.

Kommer du att berätta vad du tycker för dina ministerkollegor här i Berlin?

– Nej jag kommer att hänvisa till våra beslutsprocesser och jag kommer också att berätta om hur den säkerhetspolitiska analysen ser ut. 

Du kanske också gillar