Hem Världen Zelenskyj: Den rätta tiden för kriget att ta slut är nu

Zelenskyj: Den rätta tiden för kriget att ta slut är nu

förbi admin
0 kommentar

Kriget i Ukraina ligger högst på agendan på veckans G20-möte i Indonesien. När ländernas ledare samlades under natten mellan måndag och tisdag svensk tid var den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj med på länk.

– Jag är övertygad att den rätta tiden att avsluta Rysslands destruktiva krig är nu, sade han i sitt tal, rapporterar Reuters.

Han uppmanade Ryssland att dra undan sina styrkor från hela Ukraina, inklusive Krimhalvön, och att Kiev inte kommer kompromissa med sin suveränitet.

Det var länge osäkert om Zelenskyj skulle delta i mötet, eftersom Ryssland ingår i G20. Under sitt dagliga tal på måndagen skickade den ukrainska presidenten en pik till Ryssland, då han kallade gruppen för G19 och alltså uteslöt Ryssland ur gemenskapen.Foto: Sean Kilpatrick/AP

Den ryska regimen finns representerad på Bali, men inte genom president Vladimir Putin, utan av utrikesministern Sergej Lavrov. Det väckte ilska hos den brittiska premiärministern Rishi Sunak, som i sitt inledningstal sade att Putin är den enda enskilda mannen som har makt att avsluta kriget.

– Det är noterbart att Putin inte ville delta. Om han hade det kanske vi kunde ha hittat lösningar på problemen, för den enskilt största skillnaden som kan ske är att Ryssland lämnar Ukraina och avslutar det här barbariska kriget, säger han enligt The Guardian.

Under tisdagens sammanträde kom också ett första utkast av den deklaration som gruppen arbetar med att ta fram. Där står bland annat att en majoritet av medlemsländerna fördömer det ryska kriget.

”De flesta medlemmarna fördömer starkt kriget i Ukraina och betonade att det orsakar enormt mänskligt lidande och förvärrar befintliga bräckligheter i den globala ekonomin. Det fanns andra synpunkter och olika bedömningar av situationen och sanktionerna”, står det i utkastet, rapporterar Reuters.

Läs mer:

USA och Kina eniga om att undvika ett kärnvapenkrig

Ryssland tillbakavisar uppgifter om Lavrov på sjukhus

Fördjupat brittisk-franskt samarbete ska stoppa människosmuggling

Du kanske också gillar