Hem Världen Zelenskyj hånar Putins ”superlaser”: Wunderwaffe

Zelenskyj hånar Putins ”superlaser”: Wunderwaffe

förbi admin
0 kommentar

Putins laservapen förintar drönare på fem sekunder och kan slå ut satelliter på 1 500 kilometers avstånd.

Nu används de i Ukraina, enligt Ryssland.

– Ryssland försöker hitta sitt ”wunderwaffe”, det visar tydligt vilket totalt misslyckande invasionen är, säger Zelenskyj.

Den medeltida ortodoxa krigarmunken Alexander Peresvet har gett namn till det ryska laservapnet Peresvet som presenterades 2018.

Enligt Ryssland kan lasern ”förblinda” satelliter på 1 500 kilometers avstånd från jorden.

Yury Borisov, vice premiärminister med ansvar för militär utveckling i Ryssland, meddelade på onsdagen att Ryssland nu jobbar med att serietillverka det effektiva vapensystemet.

Han säger också att landet tagit fram ett nytt laservapen: Zadira.

Enligt Borisov kan den nya lasern bränna upp drönare på fem kilometers avstånd på bara fem sekunder, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Om Peresvet förblindar, då kan den nya generationens laser förstöra sitt mål – termisk förstörelse, målet brinner upp, säger Borisov i en rysk tv-sändning på onsdagen.

Redan nu används de första prototyperna av Zadira i Ukraina, enligt honom.

Vladimir Putin i möte den 16 maj.

Hånas av Zelenskyj

Men Rysslands nya laservapenhot har mötts av hånfulla gliringar från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I en sändning jämför Zelenskyj Rysslands nya laservapen med de så kallade ”supervapnen” som Nazityskland hotade med i ett försök att förhindra nederlag i andra världskriget.

– Ju tydligare det blev att de inte hade någon chans i kriget, desto mer propaganda spred de om deras fantastiska vapen som skulle vara så kraftfulla att det garanterade en vändpunkt, säger Zelenskyj.

– Och så ser vi att Ryssland efter tre månader i krig försöker ta fram sitt ”wunderwaffe”, det visar tydligt vilket totalt misslyckande invasionen är, fortsätter han.

Sedan krigets start har Ryssland beskjutit Ukraina med 2 000 robotar – vilket motsvarar en stor del av hela Rysslands robotlager, enligt Zelenskyj.

– De flesta har använts av ryska armén till att förstöra helt civil infrastruktur utan strategisk militär betydelse, fortsätter han.

En rysk soldat i Mariupol.

Strategiskt syfte med laservapen

Väldigt lite är känt om laservapnet Zadira, skriver Reuters.

2017 rapporterade ryska medier att det statliga kärnkraftsföretaget Rosatom hjälpte till att utveckla det.

USA, Kina och Ryssland har jobbat länge med att ta fram laservapen som kan slå ut andra vapen. Förutom att laservapen kan nå drönare har de också ett strategisk syfte genom att de kan slå ut satelliter, som används för att övervaka interkontinentala ballistiska robotar som kan bära kärnvapen, enligt Reuters.

Enligt Borisov ska den nya generationens laservapen kunna ersätta konventionella vapen i framtiden.

– Det här är inte någon slags exotisk idé, det är verklighet, säger han på onsdagen.

Du kanske också gillar