Hem Världen Zelenskyj: Två fartyg genom spannmålskorridor

Zelenskyj: Två fartyg genom spannmålskorridor

förbi admin
0 kommentar

Ukrainas flygvapen har förstört 22 av de ryska drönarna på söndagsmorgonen, uppger man på meddelandetjänsten Telegram. De ryska drönarangreppen ska ha skett i Odessa-regionen, Ukrainas viktigaste havskontakt med omvärlden. Två civila uppges ha skadats, liksom viktig infrastruktur i hamnområdet.

Enligt flygvapnet rör det sig om iranska drönare av typen shahed. Totalt 25 sådana sköts mot regionen under söndagsmorgonen.

I juli drog sig Ryssland ur ett avtal som Turkiet förhandlat fram tillsammans med FN för export av spannmål. Sedan dess har Ryssland kontinuerligt utfört attacker specifikt riktade mot ukrainska spannmålslager. I slutet av augusti uppgav Ukraina att 270 000 ton spannmål förstörts i attackerna på en månad.

“Framgångsrikt passerat”

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan sade i slutet av augusti att det inte finns några alternativa rutter annat än de från det ursprungliga spannmålsavtalet med Ukraina och Ryssland. Trots det passerade för ett par veckor sedan fartyget Joseph Schulte genom en tillfällig korridor, enligt Ukraina. Och nu har två till lyckats, säger president Volodymyr Zelenskyj.

“Ytterligare två fartyg har framgångsrikt passerat via vår tillfälliga spannmålskorridor i Svarta havet”, skriver Zelenskyj på X, tidigare Twitter.

Han specificerar inte vart skeppen skulle eller vilken last de bar.

“Jag tackar alla hamnarbetare och alla som ser till att korridorens säkerhet fungerar. Vi uppmanar våra allierade att stötta våra ansträngningar genom att bidra med mer luftförsvarssystem”, skriver Zelenskyj.

Putin och Erdogan möts

Joseph Schulte var i mitten av augusti det första civila fartyget från Ukraina att nå turkisk hamn, sedan den ryska blockaden. Transporten, som uppges ha skett med stöd av USA, gick via en alternativ rutt i skydd av Natoländerna Rumänien och Bulgarien. Den nådde aldrig internationellt vatten.

Rysslands president Vladimir Putin träffar på måndag sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan i Sotji, Ryssland, för att diskutera spannmålsavtalet.

Du kanske också gillar