Hem Världen Zelenskyjs oro för att Belarus kan invadera Ukraina

Zelenskyjs oro för att Belarus kan invadera Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Oron för att Belarus ska invadera Ukraina för Rysslands räkning ökar.

Nu uppmanar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj folket i Belarus att överväga sin egen vilja.

– Ni är inga slavar och kan själva bestämma över ert eget öde, säger Zelenskyj i ett videoklipp.

Tidigare i veckan meddelade Ryssland att de kommer att leverera missiler anpassade för att bära kärnstridsspetsar till Belarus.

Det rapporterar The Guardian.

I ett videoklipp, adresserat till folket i Belarus, uppmanar nu den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj belarusierna att överväga sin medverkan i en eventuell invasion.

– De ryska ledarna vill dra in er i kriget mellan Ukraina och Ryssland eftersom de inte bryr sig om era liv. Men ni är inga slavar och kan själva bestämma över ert eget öde, säger Zelenskyj i klippet.

Anförandet kommer mitt i den växande oron för att Belarus faktiskt kan komma att invadera Ukraina för Rysslands räkning.

President Alexander Lukasjenko.

Putin och Lukasjenko träffades

Belarus har lämnat sitt territorium öppet för rysk militär. Det har resulterat i att Ryssland har kunnat göra sina första attacker mot Ukraina från belarusiskt luftrum, det uppgav Ukrainas militära underrättelsetjänst tidigare i veckan.

Den första beskjutningen genomfördes i samband med att ryske presidenten Putin och Belarus president Lukasjenko träffades i Sankt Petersburg.

Den ukrainska säkerhetstjänsten ser beskjutningen som ett led i att tvinga in Belarus i kriget.

”Angreppet idag står i direkt relation till ansträngningarna från Kreml att dra in Belarus som stridande part i kriget i Ukraina”, skrev säkerhetstjänstens ledning i ett uttalande, enligt ARD.

President Zelenskyj under en pressträff med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Du kanske också gillar