Abdul Rahman Abu al-Jedian oppi ryömimään aikaisin, hänen äitinsä kertoo YK:n välittämällä videolla.
Äiti istuu kahdeksan lapsensa ympäröimänä pakolaisteltassa Deir al-Balahissa Gazan keskiosissa. Teltta on lähes tyhjä. Lattialla on matto ja yhdellä seinustalla patjoja, joiden päällä äiti ja lapset istuvat.
Kuopus, 11-kuukautinen Abdul Rahman nukkuu muovisesta autonistuimesta tehdyssä vauvankorissa äitinsä edessä. Äiti keinuttaa koria ja ottaa välillä vauvan käden käteensä.
– Yhtäkkiä kaikki muuttui. Yhtäkkiä hän lakkasi ryömimästä, lakkasi liikkumasta, nousemasta ylös, istumasta, äiti Nevine Abu al-Jedian kertaa.
Sitä ennen Abdul Rahman oli saanut kuumetta ja alkanut oksennella. Äiti-Nevine vei hänet al-Aqsan sairaalaan. Silloin äiti ei vielä uskonut, että vauvassa olisi mitään vakavaa vikaa.
Sairaalassa vauva lopetti imemisen ja alkoi nukkua yhä enemmän. Lääkärit ottivat hänestä näytteitä, jotka lähetettiin tutkittavaksi Jordaniaan.
– Kahden sairaalaviikon jälkeen he kertoivat, että hän sairastaa poliota. Se oli suuri järkytys minulle, lapsilleni ja miehelleni.
Abdul Rahman on ensimmäinen lapsi, jolla on todettu polio Gazan sodan aikana. Edellisestä tapauksesta Gazan kaistalla on 25 vuotta.
Polio oli jo hävitetty. Nyt se on tullut takaisin, ja halvausoireita on todettu kahdella muullakin lapsella. Heidän laboratorionäytteensä ovat tutkittavina.
Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi, että sadat lapset Gazassa ovat jo saaneet polion, mutta suurin osa sairastaa sen oireettomana.
Sota on lopettanut rokotukset
Abdul Rahman syntyi vain vähän ennen kuin terroristijärjestö Hamas teki iskunsa Israeliin viime lokakuussa ja Israel aloitti kostoksi hyökkäyksen Gazaan.
Perhe pakeni hyökkäystä Beit Lahiasta Gazan pohjoisosista, kun Abdul Rahman oli vajaan kuukauden ikäinen. Sen jälkeen he ovat muuttaneet pakolaisleiristä toiseen.
– Se on estänyt rokotuksen saamisen.
Etsiessään Hamasin terroristeja, Israel on hyökännyt myös sairaaloihin ja terveyskeskuksiin. WHO:n mukaan vain noin 40 prosenttia Gazan sairaaloista ja perusterveydenhuollosta toimii edes osittain.
Vastasyntyneiden säännölliset rokotukset on lopetettu. Ennen sotaa lähes kaikki Gazan asukkaat, 99 prosenttia, oli rokotettu poliota vastaan. WHO:n mukaan luku on nyt pudonnut 86 prosenttin.
Polio leviää likaisessa vedessä
Lääkärit selittivät Nevine Abu al-Jedianille, että vauvan sairastuminen johtui rokotuksen puutteen lisäksi heikoista ja epähygienisistä elinolosuhteista ja ravitsemushäiriöistä.
– Täällä on täysin epäterveellistä. Ei ruokaa, eikä vettä. Se on vaikuttanut lapseen, jolla oli heikko vastustuskyky, Nevine Abu al-Jedian sanoo.
YK:n mukaan 90 prosenttia Gazan 2,1 miljoonasta asukkaasta on joutunut pakolaisiksi Israelin hyökkäyksen jälkeen.
Kuten Abu al-Jedianin perhe, he asuvat ylikansoitetuissa telttaleireissä, joissa on vaikea huolehtia hygieniasta. Roskat kerätään suuriin kasoihin, vessoja on vähän ja jätevesi virtaa kaduilla. Perheet käyttävät jätevettä astioiden pesemiseen, ja joskus jopa juomavetenä.
Likainen, ulostebakteereja sisältävä vesi merkitsee tauteja, kuten poliota.
Polio on herkästi tarttuva tauti
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos kertoo nettisivuillaan, että poliotartunnan voi saada joko hengitysteiden tai suun kautta. Oireetonkin henkilö voi tartuttaa tautia.
Jos poliovirus pääsee keskushermostoon, se vaurioittaa lihasten toiminnasta vastaavia hermosoluja. Se aiheuttaa lihasten halvauksen ja myöhemmin surkastumisen. Parantavaa hoitoa lapsihalvaukseen ei ole.
WHO oli varoittanut mahdollisesti polioepidemiasta Gazassa kuukausia ennen kuin Abdul Rahman Abu el-Jedianin poliotartunta todettiin heinäkuun puolivälissä.
Abdul Rahman lopetti liikkumisen, kun hänen vasen jalkansa halvaantui.
– Poikani pysyy tällaisena. En tiedä, mitä tekisin. Hän tarvitsee puhdistettua vettä jatkuvasti. Minulla on perheeni mukanani, enkä voi ostaa hänelle jatkuvasti mineraalivettä, Nevine Abu al-Jedian sanoo.
YK valmistelee rokotuskampanjaa
WHO:n ja YK:n lastenjärjestö Unicefin on määrä aloittaa polion vastainen rokotuskampanja Gazassa lauantaina. Tavoitteena on rokottaa 600 000 alle 10-vuotiasta lasta.
Gazan kaistalle on toimitettu yli miljoona poliorokotetta. Rokotteiden kylmäketjun säilyttäminen ja lasten saavuttaminen sotatoimien jatkuessa aiheuttavat kuitenkin vakavia haasteita kampanjalle.
YK on peräänkuuluttanut seitsemän päivän tulitaukoa rokotuskampanjan toteuttamiseksi, mutta Israel ei toistaiseksi ole suostunut siihen.
– Ilman poliotaukoa tai tulitaukoa, kampanjan toteuttaminen on mahdotonta, Unicefin tiedottaja Ammar Ammar sanoo uutistoimisto AP:lle.
Se johtuu toistuvista evakuointimääräyksistä, jotka johtavat lasten ja heidän perheidensä pakoon. Lisäksi rokotusryhmille voi olla äärimmäisen vaarallista yrittää tavoittaa lapset.
Nevine Abu al-Jedian tuntee olonsa voimattomaksi. Hän arvioi, että Abdul. Rahmanin tila ennemminkin huononee, kuin paranee.
Hän toivoo, että vauva pääsisi hoitoon Gazassa tai ulkomailla. Ja vaikka toivoa ei oikeastaan ole, hänellä on yksi toive.
– Toivoisin, että lapseni palaisi ennallaan ja pystyisi liikkumaan. Toivoisin hänen tervehtyvän.
Lähteet: AP, Reuters