KUBINKA Vihreän panssarivaunun ketjut kitisevät ja kilisevät betonilla, ja vanhan moottorin yskimä musta savu leijailee aina katsomoon asti.
Esitteillä on toisesta maailmansodasta tuttu neuvostopanssarivaunu T-34, jota Suomessa kutsuttiin Sotkaksi.
Selostaja muistuttaa kuulijoita tarinasta, jossa vuonna 2014 Donetskissa taistelijat ottivat jalustalta vanhan T-34:n, kunnostivat sen ja käyttivät sitä taisteluissa Ukrainaa vastaan.
Se sopii symbolisesti Venäjän vallanpitäjien kansalaisilleen kertomaan tarinaan, että nykyinen sota Ukrainaa vastaan on eräänlainen toisen maailmansodan jatko-osa, jossa ukrainalaiset esittävät natsien roolia.
Panssarimuseo sijaitsee Venäjän asevoimien teemapuistossa Park Patriotissa Kubinkassa Moskovan alueella.
Lämpimänä syyspäivänä puistossa kulkee lapsiperheitä ja nuoria valtiollisen nuorisojärjestön Junarmijan eli Nuorten armeijan univormuissa.
Sotilaat opettavat kävijöille Kalašnikovin purkamista ja kokoamista ja nyrkkeilyä sekä esittelevät sotilaskoirien taitoja. Lapsia viihdyttävät maskotit, muun muassa karhu ja pupu asepuvuissa.
Ei ihme, että Park Patriotia on nimitetty sotilaalliseksi Disneylandiksi.
Park Patriotia varjostaa skandaali: puiston johtaja on vangittu epäiltynä korruptiosta.
Puolustusministeriö uuden järjestyksen kourissa
Teemapuiston johtaja Vjatšeslav Ahmedov, korkea-arvoinen puolustusministeriön virkailija Vladimir Šesterov ja entinen varapuolustusministeri Pavel Popov pidätettiin elokuussa epäiltynä julkisten varojen kavaltamisesta Park Patriotin toiminnasta. Popov istuu esitutkintavankilassa, Šesterov ja Ahmedov kotiarestissa.
Syytteen mukaan Popov teetti Park Patriotin rakennusurakoitsijoilla ilmaisia rakennus- ja korjaustöitä huvilallaan Moskovan ulkopuolella. Tutkijat selvittävät Popovin ja tämän perheenjäsenten lukuisten arvokiinteistöjen alkuperää.
Syytteet näyttävät olevan osa laajempaa puhdistusta Venäjän puolustusministeriössä. Uusimmista pidätyksistä raportoitiin maanantaina. Kaksi ministeriön upseeria pidätettiin epäiltynä lahjusten vastaanottamisesta urakoiden jakamisessa.
Korruptiotutkinnat alkoivat vyöryä huhtikuussa alkaen varapuolustusministeri Timur Ivanovista, joka myös aikanaan valvoi Park Patriotin rakentamista. Hänen syytteensä eivät koskeneet puistoa vaan lahjuksen vastaanottoa ministeriön urakoiden jakamisessa.
Teemapuisto on osa ideologista rakennustyötä
Park Patriot perustettiin vuonna 2014 Krimin valtauksen hurmiossa esittelemään toisen maailmansodan historiaa ja Venäjän asevoimien mahtia.
Venäjän johto rakensi yhä innokkaammin kansallista tarinaa toisessa maailmansodassa natsi-Saksasta saadun voiton varaan.
Puistossa on Venäjän asevoimien pääkirkko, suuri univormunvihreä temppeli. Sisustuksessa ortodoksiseen kristilliseen symboliikkaan sekoittuvat tsaarien Venäjän ja ateistisen Neuvostoliiton sotavoimien tunnustukset.
”Suuren isänmaallisen sodan” muistoa pyhittävän kirkon mittasuhteisiin on piilotettu numerologiaa: esimerkiksi pääkupolin kanta eli rumpu on halkaisijaltaan 19,45 metriä viitaten sodan päättymisvuoteen 1945.
Tämä oli näyttävin entisen puolustusministerin Sergei Šoigun monumentaalisista rakennusprojekteista.
Šoigun maineen tärveli sodan todellisuus: salamannopean erikoisoperaation sijaan Venäjä käy nyt kolmatta vuotta kuluttavaa ja resursseja syövää sotaa Ukrainaa vastaan.
Vuonna 2012 puolustusministeriksi nousseella Šoigulla olisi ollut kymmenen vuotta aikaa valmistella maan asevoimia sotakuntoon.
Heikko sotamenestys johti keskinäiseen syyttelyyn
Kovasanaisimmin Šoigua ja yleisesikuntapäällikkö Valeri Gerasimovia arvosteli Wagner-palkkasotilasyhtiön perustaja Jevgeni Prigožin.
– Šoigu, Gerasimov! Missä v***ssa ovat ammukset! Prigožin karjui 4. toukokuuta 2023 julkaistulla videolla.
Kamppailussaan Šoigua vastaan Prigožin meni liian pitkälle, ryhtyi epätoivoiseen sotilaskapinaan ja kuoli hämärässä lentokoneturmassa. Hän on nyt Porohovskojen hautausmaalla Pietarissa.
Vaikutusvaltaisemman pelurin varpaille Šoigu astui, kun hän meni arvostelemaan puolustusteollisuutta viivytyksistä sotatilausten toimituksissa.
Valtiollista Rosteh-sotateollisuusyhtiötä johtaa Putinin tavoin KGB:n riveistä noussut Sergei Tšemezov.
Tšemezov otti Šoigusta ainakin erävoiton. Toukokuussa Putin siirsi Šoigun kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteeriksi, ja moni Šoigun lähimiehistä on joutunut rikostutkinnan haaviin.
Toisaalta Tšemezov ei saanut omaa miestään puolustusministeriksi, kun presidentti Vladimir Putin nimitti Šoigun tilalle ekonomisti Andrei Belousovin. Ainakaan vielä rikostutkinnat eivät ole ylettyneet Šoiguun itseensä.
Keskellä pitkittynyttä sotaa Venäjän vallanpitäjillä on suuri tarve näyttää kansalaisille, että he aikovat panna pisteen puolustusministeriötä riivaavalle korruptiolle.
Eri asia on, kuinka syvälle ongelmiin rikostutkimukset oikeasti kaivautuvat. Ainakaan vielä tilille ei ole juuri pantu Venäjän puolustusteollisuuden edustajia.
Park Patriotissa jyristelevät historialliset panssarivaunut, mutta taistelukentillekin Venäjä on joutunut haalimaan iäkästä kalustoa.
Sen sijaan paraateissa esitelty uudenaikainen Armata-panssarivaunu osoittautui liian kalliiksi sotaan.
Armatan on arvioitu maksavan jopa 4,5 – 8 miljoonaa euroa. Siihen hintaan Venäjä saa puolitoista tai kaksi T-90-panssarivaunua.
T-14 Armata-panssarivaunua tuskin käytetään ”sotilaallisessa erikoisoperaatiossa”, kertoi Rostehin pääjohtaja Sergei Tšemezov RIA Novosti -uutistoimistolle maaliskuussa. Yksinkertaisempaa on ostaa T-90-panssarivaunuja, Tšemezov totesi.