Suurten suomalaisten musiikkitapahtumien VIP-käytännöissä on eroja. Tässä jutussa voit vertailla 10 tapahtuman VIP-elämyksiä.
Pekka Ruissalo,
Milla Virtanen,
Stina Tuominen
Suomalaiset festivaalit odottavat tänäkin kesänä tuhansia VIP-vieraita.
VIP-alueet ja edut eivät ole ainakaan enää pienen kohderyhmän etuoikeus, vaan kuka tahansa voi nostaa rahalla elämyksensä VIP-tasolle halutessaan. Näin sanovat Ilosaarirockin promoottori Panu Halttunen ja Provinssin festivaalijohtaja Ville Koivisto.
– Olemme kutsuneet paikalle kunnallispoliitikkoja, mutta muuten ajatuksena on se, että tapahtuma on kaikkien tavoitettavissa, sanoo Koivisto.
Tavallisen lipun korottaminen VIP-tasoon maksaa festivaalista ja lipun hankintahetkestä riippuen jopa 150–200 euroa. Esimerkiksi Ruisrockissa kolmen päivän peruslippua myydään 240 euron hintaan, kolmen päivän VIP-lippua 475 eurolla.
Pori Jazzin myyntijohtaja Daniel Sharsan ei halua sanoa tarkkaa lukumäärää, mutta arvioi, että kolmen konserttipäivän aikana tapahtuman VIP-alueella vierailee 2 000–3 000 vierasta.
Kymmenen festaria, kymmenen elämystä
Yle kysyi kymmeneltä festarilta, mitä niissä saa VIP-lipulla. Samoin kuin lippujen hinnat, myös VIP-elämyksen sisältö vaihtelee.
Alla oleva kuva näyttää, mitä VIP-lipun ostavalle tarjotaan eri festivaaleilla:
Näköyhteys lavalle on VIPin oikeus
Kolmen päivän VIP-lippu suomalaiselle festivaalille maksaa tapahtumasta riippuen 319–475 euroa.
Provinssissa hinta vaihtelee sen mukaan, milloin lipun on ostanut. Ennen festivaalia oli käytössä viimeinen hintaikkuna, jossa kolmen päivän lippu maksoi 339 euroa.
Joensuun Ilosaarirockissa käytäntö on samanlainen: halvimmillaan kolmen päivän lipun on voinut hankkia 279 eurolla, niin sanottu kesähinta on 319 euroa. Ilosaarirock myy erikseen myös päiväkohtaisia VIP-lippuja.
– Meillä on erikseen rakennetut VIP-alueet. Olemme halunneet rakentaa konseptin niin, että alueelta näkee nyt todella hyvin kahdelle lavalle, sanoo Ilosaarirockin promoottori Panu Hattunen.
Myös Pori Jazzin myyntijohtaja Daniel Sharsan korostaa VIP-lipulla saatavaa esteetöntä näköyhteyttä. Porissa myös ravintolapalveluihin on satsattu, koska paikan päälle on tulossa paljon yritysasiakkaita.
– Olemme painottaneet yritysmyyntiin, ja tärkeää konseptissa on ollut se, että VIP-alueelle saadaan tasokas ravintolapalvelu aivan lavaa vastapäätä, Sharsan sanoo.
Pori Jazzin pääkonsertit ajoittuvat torstaihin, perjantaille ja lauantaille. VIP-lippu konsertteihin maksaa 258 euroa.
Helsingin Tuska-festivaalilla on myynnissä vain kolmen päivän VIP-lippuja. Hinta Tuskaan on 359 euroa. Festivaalien VIP-tarjontaa tarkastellessa Tuska on ainut festivaali, joka houkuttelee kävijöitä alueelta löytyvällä paljulla.
– Meillä kohderyhmänä ovat yksityiset raskaan musiikin rakastajat, sanoo Tuska-festivaalin toimitusjohtaja Eeka Mäkynen.
Autokyytiä Provinssissa
Provinssissa VIP-vieraille on tarjolla ajelu Defender-maastoautolla. Defender on tapahtuman pääyhteistyökumppani, ja kyyditsee autoilla vieraita muutaman tunnin päivässä.
– Olemme halunneet tapahtumaan elämyksellistä ohjelmaa. Autot kuljettavat vieraita rataa pitkin, kovaa ei mennä, sanoo festivaalijohtaja Ville Koivisto.
Auton kyytiin uskaltautuivat helsinkiläiset Annika Leinonen ja Milla Sipola. He olivat saaneet VIP-liput festivaaleilla töissä olevan tutun kautta.
– Hyvä fiilis, hyvä seura ja musiikki. Niillä pärjätään.
Lotta Meripaasi oli saapunut Provinssiin Oulusta yhdessä isänsä Arto Meripaasin kanssa. He viettivät VIP-alueella yhden päivän.
– Kun on aloittanut festivaaliurakkansa 1970-luvulla Kuusrockista, osaa arvostaa vesivessoja ja lyhyitä vessajonoja, Arto Meripaasi kuvailee tyttären nyökätessä vieressä.
Defenderin tulo Provinssiin herätti keskustelua tammikuussa, sillä festivaalien arvomaailmassa on aiemmin korostunut esimerkiksi ympäristöystävällisyys.
Helsingin Flow-festivaalilla ei ole erillistä VIP-aluetta lainkaan. Tapahtumassa on sen sijaan Flow Gold -lippu, jolla pääsee festivaalialueen lisäksi Gold Arealle. Yhden päivän lippu maksaa 229 euroa, kolmen päivän lippu 399 euroa.
Alueen sijainti on tavallisuudesta poikkeava.
– Gold Area sijaitsee tänä vuonna ensimmäistä kertaa festivaalialueen teräksisessä kaasukellossa, kertoo tapahtuman markkinointijohtaja Suvi Kallio.