Hem Vetenskap och teknik 5 Mac OS Ventura-funktioner som du faktiskt kommer att använda

5 Mac OS Ventura-funktioner som du faktiskt kommer att använda

förbi admin
0 kommentar

Apples kommande uppdatering av Mac OS heter Mac OS Ventura. Det är tänkt att släppas i höst, men en betaversion finns tillgänglig redan idag för hugade utvecklare och nyfikna. Du kanske undrar om du ska uppgradera eller inte. För att hjälpa dig listar vi här fem Ventura-funktioner – förutom Blickfång (Stage Manager) – som kommer att förändra hur du gör saker på din Mac.

E-post: Bättre sökning och ångra skickade meddelanden

Apple uppdaterar äntligen sökfunktionen i Mail för att göra det enklare att hitta vad du letar efter. I Mac OS Ventura visar sökfältet i Mail nu de senaste e-postmeddelandena, bilagor, länkar, foton och mer. Det borde göra det enklare att hitta just det e-postmeddelandet du letar efter.

Det är bara en av flera nya funktioner. Det finns också uppföljning, som placerar epostmeddelanden högst upp i din inkorg, och möjligheten att schemalägga när du vill att ett epostmeddelande ska skickas. Påminnelser kan ställas in så att ett öppnat e-postmeddelande återkommer, så att du kan ta hand om det vid ett senare tillfälle. Mail kommer även att ha en ångra-funktion, där du har 10 sekunder på dig att ta tillbaka ett meddelande. Sammantaget tar Mail ett stort steg mot att göra epost till en mindre belastning och lättare att använda än vad det är idag.

Du har förmodligen hundratals epostmeddelanden. Sök blir nu bättre på att hitta vad du letar efter.

Kontinuitetskamera: En bättre Facetime-upplevelse

Mac-datorn har ett påtagligt problem: En kamera som inte uppfyller Mac-användares krav, med medelmåttig bildkvalitet och brist på funktioner. Även de uppdaterade kamerorna i Imac, 14- och 16-tums Macbook Pro och Studio Display är bara okej.

Iphone, å andra sidan, har fantastiska kameror, inklusive selfie-kameran. Och med Mac OS Ventura kan Mac dra nytta av Iphones kamera och använda den i en funktion som kallas Kontinuitetskamera. Med den funktionen kan du omedelbart och trådlöst ansluta Iphone till Mac och använda den i Facetime, Zoom, Webex och andra appar för videokonferenser – vilket innebär att personer du har videomöte kan sluta med att klanka ned på din bildkvalitet.

Om du ofta spelar in video av dig själv har Kontinuitetskamera en funktion som bokstavligen kommer att lägga till en ny dimension till ditt skapande. Funktionen Desk View kan samtidigt filma dig och skrivbordsutrymmet framför din skärm. Du kommer att kunna göra praktiska demonstrationer utan att behöva gnissla tänder över krångliga kamerainställningar. Och det kommer att imponera alla i en videokonferens.

Kontinuitetskamera har ytterligare en funktion som heter Studio Light, som kräver en Iphone 12 eller senare. Den här funktionen gör att du ser bra ut genom att använda Iphones blixt som ljus.

Ventura kontinuitetskamera
Kontinuitetskamera bekräftar vad vi visste hela tiden: Iphone är den bästa webbkameran för Mac.

Safari: Inga fler lösenord

Internet är en oändlig resurs, men antalet konton, användarnamn och lösenord du behöver för att använda dessa resurser är oändligt. Och varför har det tagit så lång tid att implementera något säkrare än lösenordet, som biometrisk verifiering?

Vi är på randen av ett genombrott med den nya lösenordsfunktionen i Mac OS Venturas Safari. Nycklar ersätter inskrivna lösenord med Touch ID på en Mac. På Iphone eller Ipad kan du använda Face ID. Ingen mer jakt efter det unika lösenord som du skapar för varje internetkonto.

Nycklar skapar en digital nyckel för varje konto, och den nyckeln skickas när du autentiserar den via Touch ID eller Face ID. Det går inte av misstag att lämna ut ett lösenord till en hackare och de sparas inte på webben, så de kommer inte att finnas i alla otaliga säkerhetsläckor som sker. Apple samarbetar med FIDO Alliance så att lösenord även fungerar på icke-Apple-enheter.

ventura lösenord
Nyckelnycklar i Safari eliminerar behovet av lösenord.

Fokus: Hjälper dig att få saker gjort

Det finns så mycket du kan göra på din Mac, men att ha disciplinen som krävs för uppgiften är i slutändan upp till dig. Apple försöker dock hjälpa till med sin Fokus-funktion i Mac OS. I Ventura har Fokus en ny funktion med filter, som hjälper till att placera Apple-appar i specifika lägen som du ställer in, och som bara visar dig relevant information.

Om du till exempel skapar ett fokusläge som heter Arbete kan du ställa in Kalender så att endast dina arbetsuppgifter visas, Meddelanden för att endast tillåta konversationer från din ”Kollegor på arbetet”-lista i appen Kontakter och Safari för att du ska kunna arbeta med en specifik flikgrupp. Du kommer också att kunna schemalägga Fokus för att ställa in ett läge en viss tid på dagen.

Livetext: Kopiera text från videor

I Mac OS Monterey introducerade Apple Live Text, möjligheten att markera text i en bild och sedan kopiera den, slå upp den på internet, översätta den och mer. Apple utökar Live Text i Mac OS Ventura genom att lägga till stöd för video. Du kommer att kunna pausa en video, välja texten på skärmen och utföra samma funktioner som du kunde tidigare.

Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt

Du kanske också gillar