Hem Vetenskap och teknik 5 soundbar-högtalare med subwoofer – Test av 5 soundbar-högtalare med subwoofer

5 soundbar-högtalare med subwoofer – Test av 5 soundbar-högtalare med subwoofer

förbi admin
0 kommentar

Även om dagens TV-apparater blir allt mer avancerade och får ännu bättre bildkvalitet så finns det ett återkommande problem: ljudet. I dagens supertunna skärmar finns det alldeles för lite plats för ordentliga högtalare.

På samma gång pågår det en äventyrlig utveckling av innehållet, många av de senaste filmerna och serierna är numera inspelade i moderna surroundljudformat (Dolby Atmos, DTS:X). Potentialen för fantastiska ljudupplevelser finns verkligen på plats!

Så vad gör man? Jo, även om det finns ett par hedervärda undantag där ute så är de allra flesta TV-apparater i stort behov av extern hjälp om ljudet ska matcha bilden. Det fixar du enklast med en soundbar!

Ny generation

En soundbar passar bra när du vill ha en ordentlig uppgradering av ljudet, utan att ta steget till en komplett hemmabio med separata högtalare. De senaste modellerna är proppfulla av högtalarelement och avancerad ljudbehandling som kan förbättra TV-ljudet markant.

I det här testet har vi tittat på några av de mest spännande alternativen i mellanprisklassen 5 000–8 000 kronor. Samtliga deltagare har en trådlös subwoofer, vilket enligt vår erfarenhet är ett ”måste” för att få ordentlig fart på filmljudet. Flera (men inte alla) kan också skryta med stöd för Dolby Atmos och/eller DTS:X, som är utbredda format inom modernt surroundljud.

Olika högtalarsystem

Ibland är det stor skillnad på hur de olika soundbar-tillverkarna konfigurerar sina högtalare. Vissa satsar på bästa möjliga ljudkvalitet genom färre högtalarelement, medan andra öser på med kvantitet (fler högtalarelement och kanaler) för att kunna simulera ännu mer ”omslutande” surroundljud. Ljudresultaten kan gå åt båda hållen, så i den här prisklassen handlar det om att prioritera rätt.

Musik i stereo är också viktigt

Många vill ju kunna spela TV-ljud och musik från ett och samma högtalarsystem. Av förklarliga skäl har en soundbar inte riktigt samma förutsättningar som ett par bra stereohögtalare – men den bör ändå kunna återge musik i stereo med acceptabelt resultat. Men på det här området är skillnaderna tydliga mellan testets sämsta och bästa.

Vilken soundbar fungerar allra bäst med både musik och film? Det tänker vi ta reda på!

Du kanske också gillar