Hem Vetenskap och teknik Alder Lake-HX tar desktop-processorer till laptops

Alder Lake-HX tar desktop-processorer till laptops

förbi admin
0 kommentar

Intel har nu uppdaterat sitt utbud av processorer för bärbara datorer med serien Alder Lake-HX som tar de processorer vi redan sett för stationära datorer och stöper om dessa för laptops.

Intel tar sitt utbud av bärbara processorer ett steg längre. Detta genom att erbjuda processorer som tidigare lanserats för desktop i ett något modifierat utförande för just laptops. Det rör sig alltså om enheter baserade på samma C0-silikon som de Alder Lake-processorer vi redan sett i stationära datorer.

Allt som allt rör det sig om sju nya processorer. Två Core i9-modeller, tre Core i7 och två Core i5. Dessa leds av flaggskeppen Core i9-12900HX och Core i9-12950HX som erbjuder åtta prestandakärnor samt åtta energieffektiva kärnor med totalt 24 trådar. Här ser i 30 MB L3 cache, en klockfrekvens på P-kärnorna om 2,3 GHz som kan sträcka sig upp till 5,0 GHz. Detta med ett TDP-värde på 55 W som kan sträcka sig upp till 157 W som max.

Skillnaden mellan de två flaggskeppsprocessorerna är att Core i9-12900HX kommer med stöd för överklockning av själva processorn. Core i9-12950HX kommer dock med stöd för ECC-minne och är kvalificerad för Intel vPro.

Samtliga nya enheter ur Alder Lake-HX ska däremot ha stöd för överklockning av internminnet. Överklockning av processorerna blir å andra sidan exklusivt för Core i9-12900HX och Core i7-12800HX.

Intels egna testar visar goda prestandaökningar jämfört med sin tidigare flaggskeppsmodell Core i9-11980HK. Man jämför även sitt senaste flaggskepp med AMD:s Ryzen 9-6900HX och Apples M1 Max. Dessa siffror bör dock tas med en nypa salt då de kommer från själva tillverkaren av de nya kretsarna. Exakt hur de presterar i den riktiga världen återstår att se när recensioner från oberoende källor blir tillgängliga.

Intel visar även prestandasiffror för gaming. Här visar man tresiffrig FPS i spel som Far Cry 6, Rainbow Six: Siege och Total War: Warhammer 3. Däremot nämns det inte vad det rör sig om för upplösningar eller grafikinställningar. Endast att processorerna har testats tillsammans med ett Nvidia Geforce RTX 3080 Ti och 64 GB DDR5-minne.

De nya processorerna har redan börjat skeppas i bärbara datorer som till exempel Asus ROG Strix Scar 17 SE och Dell Precision 7770/7670. Fler modeller är på väg. Prislapparna lär vara lagom tilltagna med tanke på att dessa processorer är Intels absoluta toppskikt för bärbara processorer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Du kanske också gillar