Hem Vetenskap och teknik AMD utmanar Nvidias brusreducerande RTX Voice

AMD utmanar Nvidias brusreducerande RTX Voice

förbi admin
0 kommentar

När Nvidia lanserade RTX 2000-serien med arkitekturen “Turing” för ungefär fyra år sedan introducerade de två nya typer av kärnor till konsumentgrafikkort. Den ena var RT-kärnor för hårdvaruaccelererad ray tracing och den andra Tensor-kärnor för maskininlärning. De sistnämnda har sedan dess spelat en huvudroll i Nvidias olika ljud- och bildförbättrande tekniker, däribland ljudfokuserade tekniken RTX Voice.

Snabbtest: RTX Voice möter Kenneths trummor

Med RTX Voice nyttjas maskininlärning för att minska bakgrundsbrus och förbättra ljudkvalitet med fokus på röst, både i röstsamtal och inspelningar. Det var tidigare exklusivt till RTX-märkta grafikkort, men har sedan lansering utökats till Nvidias äldre modeller. Nu framgår att även konkurrenten AMD ska ge sig in i leken med tekniken AMD Noise Supression.

AMD släppte under torsdagkvällen en teaser för tekniken på sin officiella Youtube-kanal. Bolaget ser däremot ut att ha råkat lyfta på locket i förtid och videon togs lika snabbt bort igen, men inte innan den hann sprida sig till forumet Reddit. Av videon att döma är Noise Supression väldigt snarlik RTX Voice. AMD kallar det för en intelligent ljudförbättring, vilket talar för att maskininlärning är inblandat på något vis.

Det framgår även att det likt RTX Voice är en tvåvägsvariant som kan appliceras på både in- och utenheter för ljud. Tekniken ser ut att bli en del av AMD Software Adrenaline och ska fungera med flera olika applikationer och spel. Exakt när tekniken blir tillgänglig är däremot inte känt.

Använder du dig av RTX Voice eller liknande? Berätta i tråden!

Du kanske också gillar