Hem Vetenskap och teknik ”Apple testar vikbar oled-skärm” – lanseras 2025?

”Apple testar vikbar oled-skärm” – lanseras 2025?

förbi admin
0 kommentar

Färska uppgifter tyder på att Apple går vidare med testerna av vikbara mobilskärmar. För att lyckas byggs oled-panelerna på ett helt nytt sätt, enligt källor.

Ny Teknik har tidigare rapporterat att Apple genomför tester av en vikbar mobil eller surfplatta med 9-tumsskärm, enligt den välkände analytikern Ming-Chi Kuo.

“Tunnare oled-skärmar”

Nu har den sydkoreanska sajten The Elec publicerat färska uppgifter som kan avslöja nya detaljer om Apples vikbara skärmar.

Enligt uppgiftslämnare som The Elec varit i kontakt med utvecklar Apple en ny typ av oled-skärm där polariseringsfiltret tagits bort. Genom att ta bort filterlagret hos skärmarna, ska det vara möjligt för Apple att bygga tunnare, vikbara oled-paneler.

Polariseringsfiltret är ett av flera lager i en oled-skärm, och har som funktion att motverka reflektioner i skärmen.

Kan påverka batteritiden?

Nackdelen med att bygga oled-paneler utan polariseringsfilter är att skärmens ljusstyrka måste ökas som kompensation – vilket i sin tur påverkar batteritiden negativt.

Samsung, som också utvecklar oled-skärmar utan polariseringsfilter, vill lösa problemet genom att ersätta ovanstående lager med ett färgfilter.

Som exempel adderar ett polariseringsfilter en tjocklek på 50–100 mikrometer, eller mikroner, på en oled-skärm. Ett lager bestående av ett färgfilter är i sin sida endast upp till 5 mikrometer tjockt.

“Högre upplösning på skärmen”

Tidigare uppgifter gör gällande att pixeltätheten på Apples vidkbara skärmar för mobiler och surfplattor ska ligga någonstans mellan en Iphone och en Ipad, men specifikationerna kan komma att ändras. Enheterna som testas nu sägs vara till för att utvärdera flera nyckeltekniker.

Det har under flera år spekulerats i att Apple utvecklar enheter med vikbara skärmar. Men några faktiska produkter har dröjt trots att konkurrenter som Samsung och Huawei har vikbara telefoner till salu sedan flera år.

Läs mer: Test: Ipad Air – ”M1-chipet smular andra plattor till grus”

Släpps senare än väntat

Ming-Chi Kuo har tidigare spekulerat i att Apple ska släppa sin första vikbara enhet under 2024, men bedömer nu att det kommer att ske tidigast under 2025.

Först ut blir troligen en ”vikbar Ipad eller en hybrid mellan en Ipad och en Iphone”, skriver Ming-Chi Kuo på Twitter.

Han bedömer att Apple kommer att börja med vikbara skärmar i mellanstorlek, för att sedan gå över till större skärmar (som rejälare surfplattor) först att till sist arbeta med vikbara skärmar i samma storlek som dagens Iphones.

Samtidigt kommer en rapport från sajten The Elec om att Apple och LG utvecklar vikbara oled-paneler för datorer och surfplattor. Dessa ska använda sig av en mycket tunn, vikbar glaspanel som skydd istället för det skyddshölje i plast som finns på dagens vikbara skärmar.

Du kanske också gillar