Hem Vetenskap och teknik Corsair Voyager A1600: Cool laptop för livestreaming

Corsair Voyager A1600: Cool laptop för livestreaming

förbi admin
0 kommentar

Testad produkt: Corsair Voyager A1600
Pris: 39 990 kronor hos DustinHome

En dator för mediaproduktion har länge varit synonymt med en som är bra på video- och fotoredigering, eller på senare tid också sådant som animering och 3d-modellering. Men det är inte det enda sättet att vara en kreatör, och en allt vanligare syssla är att strömma live. Tiden då du behövde ett helt kontrollrum för det är sedan länge förbi.

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Corsair gör en intressant laptop-debut, och delar av Voyager A1600 övertygar stort, som sköna tangentbordet och smarta Stream Deck-lösningen. Men de fokuserar lite för mycket på att vara annorlunda, så att de glömmer bort att i grunden också bygga en bra dator med hög lägstanivå på allt. Irriterande kylning, begränsat med anslutningar och undermålig webbkamera håller den från en rekommendation.

Positivt

  • God ergonomi
  • Smarta extra kontroller
  • God batteritid, även vid viss last

Negativt

  • Högljudd kylning
  • Inte toppad prestanda
  • Begränsande bildskärm
  • Medioker inbyggd kamera

Allt som behövs är en bra webbkamera och lite snyggt ljus, konto på rätt strömningsplattform för din typ av sändning, och om du är riktigt ambitiös, program för att live-producera din sändning och en kontrollpanel för det som du kopplar till datorn. Corsair Voyager A1600 är datorn som vill vara allt det för dig, utom möjligen studioljus och proffsmikrofon.

Det är i grund och botten en kraftfull speldator, vilket främst märks på en färgsprakande rgb-bakbelysning i tangentbordet. Tangenterna är också av en typ avvägd för just gaming, med lite extra slaghöjd och tydlig klickkänsla i knapparna. Något som vi tror kan tilltala många användare även utanför spelandet. För att vara en gaming-laptop har den en ovanligt stor musplatta. Huvudfokus med datorn är att både kunna spela och strömma spel proffsigt på en plattform som Twitch. Men det är givetvis bara din kreativitet som sätter gränserna för hur du använder datorn.

Den är byggd på AMD:s åttakärniga Ryzen 9 6900HS, och har även AMD-grafik, Radeon RX 6800M. Du får 32 gigabyte ram-minne av snabb ddr5-typ och generöst med lagring, hela två terabyte ssd. Det kan vara guld värt om du använder den just för spel-strömning och vill kunna spara de ofta långa sändningspassen lokalt.

Mycket prestanda per watt

Prestanda ligger steget efter de tyngsta mobila Intel Core-processorerna just nu, men AMD har en fördel framför dem. Dess sex nanometers processorarkitektur är strömsnålare och svalare, så här kan vi precis om i en Macbook Pro med fem nanometers halvledare i processorn få bättre batteritid vid processorintensiva jobb. Inte lika bra som Macbook Pro, men bärbart bättre än i Intel-baserade datorer. Det kan ge ett par timmar extra tid för intensiv användning på språng utan att du behöver hitta vägguttag.

Stor musplatta och en extra rad färgglada touch-knappar.

Som speldator märks skillnaden mindre, då grafikkortet fortfarande sörplar energi. Det levererar utmärkta prestanda, och driver sin högupplösta skärm med stabilt hög bildfrekvens i de flesta spel. Liksom alla AMD Radeon-kort kämpar den i uppförsbacke med strålspårning, men för övrigt har vi inga klagomål. Förutom kanske ljudnivån.

Full last på grafikkortet drar upp fläktar till en jobbigt väsande nivå, och även under kontorsjobb, till och med bara när vi surfar, kan Voyager A1600 vara en irriterande högljudd dator. Den kan gå ner i passivt läge, men själva fläktmekaniken verkar högljudd, då även lägsta kylningsnivåerna viner påtagligt. Du har möjlighet att själv ställa den i tre olika fläktlägen, tyst, balanserat och högprestanda. Inget av dem är helt tyst eller innebär konstant kylning, men det skiftar prioriteten åt ena eller andra hållet.

Högupplöst men begränsande

När inte fläktarna är där och stör har datorn annars rent och snyggt ljud ur sina högtalare, som sitter uppåtriktade på vardera sida om tangentbordet. De har inte direkt något enormt tryck, men behaglig ljudbild och Dolby Atmos-stöd.

Skärmen är på 2560×1600 pixlar, det vill säga 1440p-klass, fast med extra pixlar på höjden, tack vare 16:10-bildförhållande, och har upp till hela 240 Hz bildfrekvens. Utmärkt för spel och rätta punkttätheten för bra överblick på skärmen om du har många kontroller och fönster att hålla koll på.

Det du inte får här för att göra datorn även till en komplett skapardator är riktigt bra färgomfång. Den matchar (nästan) srgb-standard, har skarp kontrast och jämna naturliga färger, men ligger på ungefär 75 procent av färgomfånget hos dci-p3 och Adobe RGB. Det räcker bra för att klippa ihop video för webbaserad publicering, men har du högra ambitioner med film och foton så kan skärmen komma till korta.

Givetvis kan du alltid ansluta en extern skärm för det. Voyager A1600 har thunderbolt 3-utgång där du kan ansluta displayport. Dock ingen hdmi-port, vilket är överraskande för en spel-fokuserad dator som vi kan tänkas oss att många vill kunna ansluta till en tv.

Corsair Voyager a1600 baksida
Corsair Voyager A1600 har en lite kantig form, men är annars återhållsam i designen. 

Extra panel för snabbkontroll

Det som gör datorn unik är dess inbyggda extra kontrollpanel med touchknappar som sitter ovanför tangentbordet. I Corsairs kontrollprogramvara Icue kan du styra dessa till att starta olika funktioner och program, men det är tillsammans med ett annat program som extra kontrollerna verkligen kommer till sin rätt.

Du får nämligen Elgatos Stream Deck-mjukvara förinstallerad och startar vi det tar det över kontrollpanelen, och du kan sätta valfria Stream Deck-funktioner på knapparna istället. Kamerakontroller, röstmodulering, overlay, soundboard-effekter och mycket mer, för strömningsprogram som Twitch Studio och OBS. Den som är bekant med dessa kan få ut mycket av Stream Deck, men både det och Icue-programmet kräver vanan och tålamod för att kunna hantera smidigt.

Via Stream Deck kan du får kontroll över ett annat Elgato-program, Camera Hub, som också ingår med datorn. Det lägger till proffsiga kontroller till din webbkamera, till exempel vitbalans, kontrast och antiflimmerfunktioner. För att få glädje av dem behöver du dock ansluta en kvalitets-webbkamera på usb, för tyvärr är den inbyggda kameran riktigt dålig, även för att sitta i en laptop. På pappret imponerar den med möjlighet att filma högupplöst i 60 fps, men bilden är blek, brusig, släpig och svår att få snygga naturtrogna färger i. Det här känns som något en streaming-fokuserad dator borde ha implementerat med mer omsorg.

Streamdeck
Kontrollpanelen i kombination med Stream Deck är smart, snygg och genomtänkt.

Mer coolt än genomtänkt

Förutom ett gäng snygga snabbknappar som i Icue-programmet dessutom kan färgkodas med rgb-bakbelysning, innehåller kontrollpanelen en liten oled-skärm som kan visa statusinformation, batterinivå, eller bara aktuell tid. Det är snyggt och kan vara användbart om du inte kan ha all information uppe på skärmen. Framförallt ser det onekligen coolt ut.

Men räcker det med att vara cool? Nja. Inte om det inte också matchas av toppkvalitet rakt igenom, och på den punkten brister det för Corsair. Det här är tillverkarens allra första laptop. De har något lovande här, men behöver finputsa många detaljer innan det kan bli en fullträff.

Kylningen behöver tyglas så att den inte viner konstant, det är jobbigt när vi bara ska surfa och blir ett rent problem när vi ska strömma. En acceptabel inbyggd webbkamera behövs också. Visst, en proffsig strömmade har bra extern kamera, men poängen med en laptop är ju att kunna ta den med sig, fälla upp och bara köra. Så hög lägstanivå där känns som ett krav.

Corsair Voyager a1600 extraskärm
Bonusskärm i mitten av strömnings-kontrollerna. Rolig, men kanske inte nödvändig.

Specifikationer

Produktnamn: Corsair Voyager A1600
Testad: Oktober 2022
Modellnummer, testad konfiguration: CN-9000006-ND
Tillverkare: Corsair
Processor: AMD Ryzen 9 6900HS, 8 st kärnor 3,3-5 GHz
Grafik: AMD Radeon RX 6800M, 12 GB
Minne: 32 GB ddr5
Lagring: 2 TB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 16 tum matt ips, 2560×1600 bildpunkter, 240 Hz
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st usb 4 med dp-alt och pd 3.0, usb 3 gen 2 typ c, usb 3 gen 2 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2
Operativsystem: Windows 11 Pro
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, rgb-tangentbord, extra kontrollpanel, statusskärm, Stream Deck-program.
Ljudnivå: 0-46 dBa
Batteritid: 2 h 30 min (hög belastning, full ljusstyrka), 10 h 50 min (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 35,6 x 28,6 x 2 cm
Vikt: 2,4 kg
Garanti: 2 år
Rek. pris: 39 990 kr
Aktuellt pris: 39 990 kronor hos DustinHome

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 13 943 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 563 poäng
Geekbench 5, cpu: 10 112 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 590 poäng
Geekbench 5, gpu: 114 168 poäng
Disk, läsning: 7 092,94 MB/s
Disk, skrivning: 5 250,98 MB/s

Du kanske också gillar