Hem Vetenskap och teknik Döda stjärnor kan återuppstå | illvet.se

Döda stjärnor kan återuppstå | illvet.se

förbi admin
0 kommentar

Solen kan inte väckas till liv igen efter att den har slocknat om cirka fem miljarder år.

I sin dödskamp kommer den först att utvidgas till en röd jätte, som fortfarande har fusion i sin kärna, och därefter falla ihop till en så kallad vit dvärg.

Den vita dvärgen skickar ut strålning på grund av sin inre värme, men har ingen fusion. Därmed är det i praktiken en död stjärna.

I mycket sällsynta fall är det dock möjligt för andra typer av döda stjärnor att vakna igen, men det kräver en kosmisk lyckträff.

2017 observerade astronomer en återupplivning i Vintergatans tätbefolkade kärna, när en neutronstjärna drog till sig bränsle från en röd jättes stjärnvind.

Neutronstjärnor är precis som vita dvärgar döda stjärnor, men tyngre. I det här fallet var neutronstjärnan cirka 25 gånger så tung som solen. När den hade sugit i sig tillräckligt mycket bränsle vaknade den plötsligt till liv med ett kraftigt sken av röntgenstrålning, som uppfångades av satelliten INTEGRAL.

Detsamma kommer inte att hända solen, men den kan däremot ge liv åt andra stjärnor. När den övergår från sin nuvarande stabila fas till att bli en röd jätte kommer den att kasta en massa materia i ett moln, en så kallad planetarisk nebulosa.

De tyngre grundämnena i nebulosan kan med hjälp av gravitationen samla ihop väte som kan bli bränsle i nya stjärnor.

Du kanske också gillar