Hem Vetenskap och teknik Fler dör med covid-19: ”För tidigt att säga om toppen är nådd”

Fler dör med covid-19: ”För tidigt att säga om toppen är nådd”

förbi admin
0 kommentar

Kurvan över antalet avlidna ökade tydligt i slutet av fjolåret. Utvecklingen gjorde att Sverige återigen hade överdödlighet under både vecka 50 och 51, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vecka 51 rapporterades 340 dödsfall bland personer som smittats av coronaviruset –klart högre än genomsnittet för de föregående tre veckorna.

På grund av eftersläpning i statistiken är siffrorna därefter osäkra. Folkhälsomyndigheten har dock konstaterat att antalet som avlider fortsätter att öka. Siffrorna närmar sig fjolårstoppen som också inföll under vintermånaderna. Då rapporterades mellan 50 och 60 dödsfall dagligen.

– Det är kring den nivån vi ligger. Om vi har nått toppen är för tidigt att säga. Men har vi en stor smittspridning och med många sjuka blir det också ökade dödstal, säger Anders Lindblom, som menar att en snarlik trend syns även i grannländerna.

Rapporteringen gäller personer som dör inom 30 dagar efter att ha smittats av covid-19. Det är dock inte alltid viruset är dödsorsaken, enligt Anders Lindblom. Många av de som avlider är över 70 år eller har andra riskfaktorer, säger han.Foto: Folkhälsomyndigheten

Några nya smittskyddsåtgärder är inte aktuella, enligt statsepidemiologen.

– Det viktigaste är fortfarande att riskgrupperna vaccinerar sig. Det är det bästa skyddet vi har. Vi vet med säkerhet att vaccinet skyddar mot sjukdom och död även när det gäller de nya varianterna. Som tidigare ska man undvika att träffa andra när man är sjuk.

Under jul och nyår har smittspridningen minskat något. Samtidigt har helgdagarna påverkat inrapporteringen vilket gör läget mer svårbedömt.

– Vi har fortfarande smittspridning i samhället och måste avvakta lite till innan vi kan konstatera att det är en reell nedgång. Det finns alltid en risk att spridningen ökar när vi går tillbaka till arbete och skola.

Du kanske också gillar