Hem Vetenskap och teknik Forskare i Australien har hittat “läskigt” föremål i rymden

Forskare i Australien har hittat “läskigt” föremål i rymden

förbi admin
0 kommentar

Föremålet som hittats i Vintergatan tycks skicka ut stora mängder radiovågor i en hel minut, var 18:e minut, rapporterar BBC.

Föremål som utsöndrar energi är inget nytt, och flera observationer finns dokumenterade. Det som förbryllar forskarna är att energin utsöndras en hel minut åt gången med jämna intervaller och nu arbetar man febrilt för att förstå fenomenet lite mer.

Astrofysiker: ”Ganska läskigt”

Objektet upptäcktes först av en student vid Curtin University på Australiens västkust. Studenten, som heter Tyrone O’Doherty, använde ett teleskop och ny teknik som han själv utvecklat.

Tyrone O’Doherty tillhör en forskargrupp som vid organisationen International Centre for Radio Astronomy Research (ICRAR). Gruppen i fråga leds av astrofysikern Natasha Hurley-Walker som uttalade sig i ett pressmeddelande angående objektet:

”Objektet dök upp och försvann under några timmar när vi gjorde våra observationer”, säger hon.

”Det var helt oväntat. Det var ganska läskigt för en astronom eftersom det inte finns något på himlen som man vet beter sig så”, säger hon vidare i pressmeddelandet från ICRAR.

LÄS MER: Se falkenbergarens häftiga foto på Vintergatan – vid Ringsegård

Ljusår bort

Astrofysikern Gemma Anderson vid Curtin University beskriver det faktum att objektet är ”påslaget” i en hel minut när det ger ut radiovågor som ”väldigt konstigt”.

Genom den data man samlat ihop har man kunnat fastställa att objektet befinner sig cirka 4 000 ljusår bort från jorden, är väldigt ljust och har ett extremt starkt magnetfält.

Forskarna jobbar efter ett stort antal teorier, som att det kan röra sig om en neutronstjärna eller en vit dvärg, det vill säga resterna av en stjärna som kollapsat.

Astrofysikern Natasha Hurley-Walker säger att man ser fram emot att förstå sig på objektet och sedan utöka forskningen för att hitta fler liknande föremål.

LÄS MER: Göteborgsastronom ska använda James Webb-teleskopet

LÄS MER: Så ska du tänka i jakten på norrsken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar