Hem Vetenskap och teknik Fyra vägar till bättre batteritid och prestanda i din Oneplus-mobil

Fyra vägar till bättre batteritid och prestanda i din Oneplus-mobil

förbi admin
0 kommentar

Batterianpassning

Med sin snabbladdning vill Oneplus gärna hävda att du inte längre behöver ladda telefonen över natten. Det är ju det som är mest skadligt på lång sikt för ett batteri, att ligga fulladdat en längre tid. Oneplus har gjort en rad verktyg för att förhindra onödigt slitage på batteriet och det handlar till stor del om att balansera prestanda mot batteritid. Vi ska gå igenom de viktigaste verktygen här. Du hittar alla alternativen under Inställningar, Batteri.

Optimerad nattladdning: Om du väljer att trots allt ladda din telefon över natten går det att aktivera optimering av detta. Det innebär att telefonen lär sig dina vanor och undviker att ladda fullt direkt. Istället laddar den de sista procenten strax innan du brukar vakna. Exakt hur den räknar ut det här uppger inte Oneplus, men det finns ju en risk att den misslyckas ibland och då får du leva med det faktum att batteriet är på kanske 80 procent istället för 100 när du hoppar ur sängen lite extra tidigt en morgon. Men det är bra för batteriets livstid.

Hög prestanda: Det finns under “Avancerade inställningar” i batterimenyn ett sätt att aktivera ständigt högprestandaläge. Det innebär att batteriförbrukningen ökar, men att telefonen alltid jobbar på sin högsta förmåga. 

Hantera appar som stjäl ström: De flesta mobiler, Oneplus telefoner inkluderade, har något slags mer eller mindre funktionsinskränkande skydd för att appar inte ska dra för mycket batteri i bakgrunden och om de gör det ska de stoppas. I Oxygen OS kan du sköta och styra det här till viss del själv. Under menyalternativet Avancerade inställningar hittar du “Optimera batterianvändning” och där kan du ange app för app om systemet ska optimera batterianvändningen, fråga dig eller bara låta bli och låta appen göra som den vill. 

Föreslagna optimeringar: Direkt när du klickar dig in i Batteri-menyn så kan du mötas av “Rekommenderade optimeringar”. De här skiljer sig så klart åt beroende på vilka inställningar du har och hur du använt telefonen. I mitt fall ser jag här fem olika rekommendationer och det är att stänga appar som är igång och drar mycket batteri, att sänka ljusstyrkan på skärmen, stänga av gps, minska skärmens uppdateringsfrekvens och minska tiden för automatisk skärmavstängning. Sedan finns det andra tillval som att stänga av 5G och väntelägesskärm. Vad du ser beror alltså på vad du har för inställningar, men den här menyn är en bra start om du vill förlänga batteritiden. 

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Som plusmedlem så får du samlade tips och mycket andra fördjupande, vägledande artiklar. Det här tipset publicerades ursprungligen här i maj i år.

Du kanske också gillar