Läs också:
Vi testar Homepod – en riktig håll käften-högtalare!
Test: Homepod Mini – liten högtalare med stort ljud
Det är februari 2023 och nu finns det två stycken Homepod att välja mellan. I den här artikeln kommer vi att jämföra andra generationens Homepod med Homepod Mini.
Homepod vs Homepod Mini: Specifikationer
Homepod vs Homepod Mini: Pris
Homepod kostar 3 995 kronor medan Homepod Mini kostar 1 290 kronor. Den stora frågan är varför skulle du köpa en Homepod när du kan köpa tre Homepod Mini för samma pris? Den främsta anledningen till att köpa Homepod är dess ljudkvalitet. Även om mini är en bra högtalare erbjuder den större Homepod betydligt bättre ljud än den lilla modellen.
Homepod vs Homepod Mini: Design
2:a generationens Homepod är nästan identisk med den ursprungliga Homepod. Samma mesh-tyg, men det finns några skillnader. Displayen på toppen är större och istället för originalets vita och rymdgrå färgalternativ finns den nu i vitt eller midnatt, vilket är en smula mörkare än originalets mellangrå.
Homepod Mini finns i fem färger: rymdgrått, vitt, blått, gult och orange. Den är hälften så hög som standard Homepod och mer sfärisk i formen, men har samma meshtyg och display.
Homepod Mini: 84,3 x 97,9 millimeter, 345 gram.
Homepod (2:a generationen): 168 x 142 millimeter, 2,3 kg.

Homepod vs Homepod Mini: Ljudkvalitet och funktioner
Som vi redan har indikerat är den största skillnaden ljudkapaciteten. Inuti 2:a generationens Homepod finns en högtalaruppsättning som består av fem strålformande diskanthögtalare och en bashögtalare med en anpassad förstärkare.
Den större Homepod inkluderar också en lågfrekvent kalibrerings mikrofon som kombineras med rumsavkännande teknologi som gör det möjligt för Homepod att analysera akustiken och justera ljudfrekvenser och maximera akustisk prestanda till den omgivande miljön.
Homepod Mini har färre högtalare och mikrofoner än den större modellen, men den erbjuder en ”full-range” driver och ”dubbla passiva element”, som ger ”djup bas och klara höga frekvenser”, enligt Apple. I våra tester fann vi att ljudkvaliteten inte var lika bra som den större Homepod och saknade särskilt bas, men ändå kraftfull nog att fylla ett rum med ljud, framför allt om du har två inställda som stereopar.
Homepod och Homepod Mini har stöd för Apples lossless ljudkomprimeringsteknik, så att du kan spela musik i 16-bitar/44,1 kHz (cd-kvalitet) till 24-bitar/192 kHz. Homepod stöder också Dolby Atmos och Spatial Audio, men Homepod Mini gör det inte. Homepod Mini stöder inte heller Dolby Digital 7.1 eller Dolby Digital 5.1 surroundljud, som den större Homepod. Vill du använda din Homepod som en del av din hemmabio, särskilt som en del av ett stereopar, är den större Homepod ett bättre val.
Homepod vs Homepod Mini: Funktioner och ljudkvalitet
Det är inte bara antalet diskanthögtalare och mikrofoner som är olika, Homepod och Homepod Mini drivs av olika Apple-chipp.
Homepod Mini: S5 (Apple Watch Series 5 och Apple Watch SE)
Homepod (andra generationen): S7 (Apple Watch Series 7)
Vi blev förvånade över att finna att 2:a generationens Homepod drivs av en Apple Watch-processor, vilket känns som ett steg tillbaka från A8 i den ursprungliga Homepod. Apple valde ett chipp som lämpar sig för en kompakt design snarare än kraften hos ett modernare Iphone-chipp, men vi antar att det finns tillräckligt med kraft i Watch-chippet för att motivera flytten.
Också överraskande är faktumet att 2:a generationens Homepod stöder långsammare wifi än den första Homepod. Den ursprungliga modellen stödde 802.11ac. Nya Homepod har den åldrande 802.11n-standarden, liksom Homepod Mini. Bägge har bluetooth 5.0.
Alla Homepods kan användas som ett stereopar, men du kan inte para ihop olika typer av Homepods. Du kan inte para ihop en Homepod Mini med en Homepod, och du kan inte heller para ihop första generationens Homepod med andra generationens Homepod.
Homepod och Homepod Mini har båda Apples U1-chipp (som inte fanns i den ursprungliga Homepod). U1 låter dig överföra musikuppspelning från din Iphone till din Homepod, så att du kan fortsätta lyssna på din musik när du lämnar eller går in i ditt hem. Du kan också se mediakontroller utan att behöva låsa upp din Iphone samt få personliga lyssningsförslag.
Kablarna till Homepods är dock olika: Homepod Minis sladd har en usb c-kabel och levereras med Apples 20 watt usb c-strömadapter. Om du kan använda en egen adapter, men den behöver vara på 20 watt eller mer. Homepod ansluts till 220 voltsuttag.
2:a generationens Homepod och Homepod Mini har också en temperatur- och fuktighetssensor för att spåra förhållandena i rummet de befinner sig i. Dessutom lyssnar den större Homepod även efter rök- och kolmonoxidlarm och kan skicka en varning till din Iphone när de upptäcks .
Både Homepod Mini och 2:a generationens Homepod har stöd för Thread för att kunna användas som hubb för Matter-enheter. Alla Apples Homepod-högtalare har Siri-stöd för en mängd olika användningsområden, inklusive att spela musik, ställa in alarm och timer och skicka meddelanden.
Homepod vs Homepod Mini: Köpråd
Det finns goda skäl till varför 2:a generationens Homepod är ett bättre val än Homepod Mini. Om du bryr dig om ljudkvalitet eller vill ha stöd för Dolby Atmos och Spatial Audio, då är Homepod det enda alternativet. Men om du, som de allra flesta, bara letar efter en anständig smart högtalare att använda med Apple Music eller Spotify, så kommer Homepod Mini att göra jobbet för en bråkdel av priset.
Slutdomen
Andra generationens Homepod är en avancerad högtalare som levererar otroligt bra ljud. Men för runt en tredjedel av priset kan du få Homepod Mini som har tillräckligt bra ljud för de flesta tillfällen. Faktum är att du kan köpa två Homepod Mini för att göra ett stereopar och ändå spara över 1 000 kronor jämfört med Homepod.
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt