Hem Vetenskap och teknik Guide: Ikea Home Smart – så kommer du igång med smarta hemmet

Guide: Ikea Home Smart – så kommer du igång med smarta hemmet

förbi admin
0 kommentar

Glöm bokhyllan Billy och de billiga värmeljusen. Ikea är numera även en av jättarna när det gäller prylar till våra smarta hem.

Ända sedan år 2016 har företaget sålt sina smarta lampor Trådfri – och sedan dess har antalet uppkopplade prylar växt stadigt. Glödlamporna är fortfarande i fokus, men de har fått sällskap av ljuslister, spotlight, bänkbelysning plus olika sorters sensorer, fjärrkontroller och trådlösa uttag.

Produktportföljen har också växt, så nu kan du komplettera belysningen med exempelvis smarta rullgardiner, fläktar och högtalare.

I den här guiden:
1. Innan du sätter igång
2. Installera Ikeas hubb Dirigera
3. Installera en lampa
4. Kom igång med appen Home Smart
5. Så använder du timern
6. Guide till genvägsknappen
7. Lägg till fler prylar
8. 10 smarta prylar till ditt Ikea-hem
9. Guide: Använd olika rum
10. Koppla ihop Ikea och Google Home

Ikea Dirigera

Bra att veta innan du sätter igång

När du skaffar dina första uppkopplade Ikea-prylar måste du installera företagets hubb (eller gateway som den också kallas). Det här är en dosa som har två sladdar. Den ena är en strömsladd och den andra en nätverkskabel som du kopplar till din trådlösa router, vilket alltså är ett krav för att kunna använda systemet.

Du måste även skaffa Ikeas app till din smarta mobil. Telefonen blir den ”fjärrkontroll” som du använder för att styra dina prylar. Det går även att koppla ihop Ikeas prylar med Google Home – så att du kan styra dem med rösten.

Nya produkter

Både Ikeas gamla hubb och app har länge känts föråldrade. Planen var att företaget redan i somras skulle ha lanserat den nya varianten av sitt smarta hemmet-system, men lanseringen blev rejält försenad. Nu är dock äntligen den nya versionen här.

Både hubben och appen ser annorlunda ut, men den stora nyheten finns under skalet. Dirigera har nämligen stöd för Matter. Det här är en gemensam standard som alla stora smarta hemmet-tillverkare har enats om, och tanken på sikt är att det ska bli lättare att kombinera prylar från olika tillverkare i samma hem.

Har du redan en gammal Trådfri-hubb kan du fortsätta att använda den, fast då utan stöd för Matter. Den gamla appen (som har döpts om till Ikea Home smart 1) kommer också att fungera under lång tid framöver lovar Ikea.

Som regel enkelt

Jämfört med konkurrenterna är Ikeas smarta hemmet-lösning billig – du får en gateway, lampa och fjärrkontroll för runt tusenlappen.

På klassiskt Ikea-manér är ”monteringen” enkel och genomtänkt. Du behöver exempelvis inte skriva några koder för att koppla ihop app och gateway – det räcker med att trycka på en kopplingsknapp. Det krävs inte heller några konstiga koder för att lägga till en lampa. Du får i stället tända och släcka den sex gånger för att appen ska förstå vilken lampa som ska läggas till.

Men på klassiskt Ikea-manér kan monteringen även krångla. Att upprepade gånger trycka på en liten knapp och titta på en blinkande lampa inne i en fjärrkontroll kan lätt gå fel.

Som regel lär du dock inte ha några problem med att komma igång med ditt trådlösa Ikea-hem, och i den här guide ska vi titta närmare på hur.


Installera app och gateway

Det första du ska göra är att installera Ikeas gateway Dirigera, alltså den lilla dosa som dina prylar kommunicerar via. Dosan kopplas till din router med en nätverkssladd – och du styr den via appen Ikea Home Smart.

Observera att det här inte är samma app som användes för Ikeas tidigare gateway Trådfri. Den finns fortfarande kvar men heter Ikea Home smart 1.

1. Börja med att koppla in Ikeas gateway Dirigera till din trådlösa router och till ett eluttag. Alla sladdar som behövs för det här ligger i kartongen.

Ikea

2. Installera nu Ikeas app. Det här gör du från App Store om du har en Iphone, men eftersom vi kör Android i den här guiden går vi till Google Play Butik och söker efter Ikea Home Smart. Här går det att läsa mer om appen och sätta igång genom att trycka på Installera.

3. När installationen är klar väljer du Öppna så kommer du till en installationsguide. Bläddra dig igenom informationen och tryck på Kom igång. Nu får du först godkänna olika användarvillkor genom att trycka på Nästa och Acceptera. När allt är klart trycker du på Kom igång.

Ikea

4. Titta på din router och kontrollera att hela den ring som finns på toppen lyser. Det kan ta några minuter innan det sker. När det är klart trycker du på Nästa i appen.

5. Nu ska ringen blinka vilket betyder att den är redo. Du trycker då på Min hubb är klar.

6. Appen börjar nu leta efter hubben, och när den har hittats startar som regel en uppdatering. Den kan ta några minuter och du ser statusen längst ned i appen. När den är klar startar hubben om och när du ser rubriken Uppdateringen har slutförts kan du bekräfta med Nästa.

Ikea

7. Det sista du måste göra är att bekräfta installationen genom att trycka på knappen på hubbens undersida. När du har gjort det ser du en bekräftelse i appen och du kan trycka på Nästa.

8. Nu ska du ge ditt namn ett hem. Du ser några förslag som exempelvis Mitt hem – men du kan förstås även skriva in egen text. Bekräfta med Nästa.

Ikea

9. Du får nu ange vilka rum eller zoner som finns i ditt rum. Det enklaste är att bocka för de föreslagna rum som du har.


Lägg till en lampa

Den första enhet vi ska ansluta är en helt vanlig glödlampa, eller rättare sagt den smarta glödlampan Ikea Trådfri LED. Observera att strömbrytaren alltid måste vara i på-läge; släcker du den med strömbrytaren blir du av med möjligheten att tända och släcka med appen.

1. Stoppa in glödlampan och tänd den. Den ska nu börja lysa som vanligt. Se till att appen är öppen och att du är på Hem-sidan. Första gången kan du välja Lägg till en produkt i ditt hem och i fortsättningen gör du det genom att trycka på plus-ikonen uppe till höger. Välj Lägg till en produkt, Ljuskällor.

Lampa

2. Du ska nu stänga av lampan (rent fysiskt) och sedan trycka på högerpilen i appen. Du får nu tända och släcka lampan ett antal gånger. En videon högst upp visar hur du ska göra. Om allt går som det ska trycker du på Lampan blinkar. Nu startar ihopkopplingen av lampan i ditt system.

3. När hopkopplingen är klar får du ge lampan ett namn och välja vilket rum den befinner sig i.

4. Ett annat sätt att göra samma sak är att först öppna det rum där lampan befinner sig. Första gången trycker du på Lägg till något nytt och därefter använder du plus-ikonen uppe till höger.


Så funkar Ikea Home Smart

Du har nu installerat grunden i ett smart hem. För att styra det använder du appen Ikea Home Smart. Så här ser den ut och så här funkar den:

Ikea

1. Lampa

Den aktiva lampans färg och ljusstyrka visas grafiskt här.

2. Dimma

Ändra ljusstyrka på lampan.

3. Tänd

Tänd och släck en lampa.

4. Färg

Bestäm vilken färg det ska vara på ljuset.

Ikea

5. Lägg till

Lägg till en pryl, en scen eller ett rum.

6. Scener

Skapa scener som styr dina prylar med automatik (se nedan)

7. Rum

Dina rum visas som fyrkanter och lampikonen är en snabbknapp för att tända.

8. Hem

Längst ned på skärmen visas en verktygsrad. Första ikonen tar dig till hemsidan.

9. Enheter

Visa alla prylar som du har kopplat till ditt smarta hem.

10. Styr scener

Kontrollera dina scener (se nedan).

11. Inställningar

Gör alla inställningar för Ikea Home Smart.


Använd timer – för skönare morgnar

Ikea Smart Home har en avancerad timer-funktion som gör att du kan tända och släcka lamporna vid vissa bestämda tider. Du kan exempelvis tända dem automatiskt på morgonen eller vid olika tider på dagen så att tjuvar tror att du är hemma även om du är bortrest.

Ikea

1. Öppna appen se till att du befinner dig på Hem-sidan. Tryck på plus-ikonen uppe till höger och välj Skapa en scen.

2. Ge scenen ett namn, exempelvis Morgon. Du kan även trycka på ikonen till vänster för att ändra den till exempelvis en uppgående sol. Tryck Nästa.

3. Välj vilka produkter som ska påverkas. Du kan antingen välja Rum för att markera hela rum eller produkter för att markera enskilda lampor och annat. Markera allt och tryck Nästa.

4. Nu ska du bestämma vad som ska ske. Om det handlar om lampor kan du välja Slå på – och du kan förstås även välja vilken ljusstyrka och färg lampan ska ha när den tänds. Tryck på Spara.

Ikea

5. Du ska nu välja när scenen ska starta. Det vanligaste är Schemalägg scenen. Då får du lägga till en starttid, och du kan välja om den ska upprepas varje dag eller ett antal utvalda dagar.

6. Det går också att välja att scenen ska starta och sluta vid soluppgången eller solnedgången. För att göra det måste du välja Nuvarande plats och ge Ikea-appen behörigheten att använda denna information.

7. Du kan nu förstås göra samma sak med sluttiden. Den anges i form av antal timmar som scene ska pågå.


Så använder du genvägsknappen

Vill du slippa öppna appen kan du använda Genvägsknapp, som är en fysisk fjärrkontroll. Den har en enda knapp och när du trycker på den så utförs valfri scen. Varje knapp kan styra tre scener: En med enkeltryck, en med dubbeltryck och en tredje om du håller knappen intryckt länge.

1. Öppna appen och tryck på plus-ikonen högst upp till höger. Välj Lägg till produkt, Genvägsknappar.

Ikea

2. Följ instruktionerna för att öppna locket och stoppa in batterierna.

3. Koppla ihop genvägsknappen och din gateway enligt instruktionerna och döp den.

Ikea

4. För att bestämma vad en genvägsknapp ska göra trycker du på produkt-knappen (den andra knappen längst ned när du befinner dig på appens hemsida). Leta upp genvägsknappen och tryck på Anslut en scen. Nu kan du koppla knappen till en scen så att den gör detta när du trycker på den. Bekräfta med Klart.


Så lägger du till andra prylar

När du skaffar en ny pryl till ditt Ikea-hem är det ganska lätt att få den att fungera med dina gamla. Oavsett vad du väljer kopplar du in den på samma sätt.

Ikea

1. Öppna appen, tryck på plus-ikonen uppe till höger och välj Lägg till en produkt. Nu kan du exempelvis välja Luftrenare eller Rullgardin. Leta upp rätt produkt.

Ikea

2. Läs instruktionerna till den fysiska installationen, alltså exempelvis hur du sätter in ett batteri. Exakt vad du ska göra varierar beroende på produkt, men det är bara att följa instruktionerna. Du får även veta om du måste göra något mer. Ska du exempelvis köra högtalaren Symfonisk måste du först installera en extraapp från Sonos.

3. Du kopplar ihop produkt och gateway med hjälp av respektive ”parkopplingsknappar”. Guiden visar i vilken ordning och på vilket sätt.

4. När allt är klart kan du ge prylen ett namn och lägga in den i en grupp.

5. Din nya pryl dyker nu upp i appen och du kan slå på och av den. Du kan ibland även göra andra saker, exempelvis se filterstatus för en luftrenare eller rulla ned en rullgardin till hälften.


10 smarta prylar till ditt Ikea-hem

Ikea
 • Fyrtur, mörkläggande rullgardin. Mörklägg rummet med appen. 1 695 kr.
 • Trådfri, trådlöst uttag. Slå på och av valfri elektrisk pryl från appen – på samma sätt som dina lampor. 99 kr.
 • Trådfri, genvägsknapp. Ersätt appens kommandon med en fysisk knapp. 99 kr.
 • Trådfri, LED ljuskälla E27. En av många glödlampor som du kan använda i ditt Ikea-hem. 99 kr.
 • Trådfri, trådlös rörelsesensor. En pryl som reagerar på rörelse, och exempelvis tänder lampor när någon kommer in i ett rum. 99 kr.
 • Trådfri, signalförstärkare. En dosa som förstärker signalen för Ikeas uppkopplade produkter i ett stort hem. 99 kr.
Ikea
 • Starkvind, luftrenare. Bättre luftkvalitet i din bostad. 1 495 kr.
 • Mittled. En ljuslist för köksbänken. 399 kr.
 • Symfonisk, wifi-högtalare. Trådlös högtalare – som även kräver Sonos-appen. 1 495 kr.
Ikea
 • Symfonisk, högtalarlampa. En trådlös högtalare som är inbyggd i en lampa. 1 895 kr.

Håll ordning på enheterna med Rum

För att använda Ikeas smarta hem effektivt kan du använda Rum, som gör att du styr flera olika enheter samtidigt. Du kan göra varje rum till en egen grupp så att du kan tända och släcka alla lampor samtidigt.

Redan vid installationen valde du att använda ett antal rum, men du kan även skapa nya och hantera dem.

1. Öppna appen, gå till hem-sidan och tryck på plus-ikonen uppe till höger.
 

Ikea

2. Välj Skapa ett rum och ge den ett namn, exempelvis Kök. Du kan även byta ut ikonen till vänster om texten genom att klicka på den. I nästa steg får du även ge rummet en färg, vilket hjälper dig att hitta.

3. För att byta namn, ikon och färg i efterhand trycker du på rummet och väljer den lilla pennan högst upp till höger. Nu kan du redigera det – eller helt ta bort det.
 

Ikea

4. Tycker du att rumen har hamnat i fel ordning? Tryck länge på valfritt rum så hamnar du i en lista över alla rum. Tryck på streck-ikonen längs till höger och håll fingret nedtryck så kan du ändra ordningen.


Koppla ihop Ikea och Google Home

Vill du styra Ikeas produkter i samma app som andra smarta prylar? I så fall kan du använda den inbyggda kopplingen till Google Assistent/Home. Du får då även en möjlighet till röststyrning – så att du exempelvis kan säga Tänd alla lampor eller Slå på luftrenaren.

1. Se till att appen Google Home är installerad. Den finns att ladda hem i Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone).
 

Ikea

2. Öppna Ikea-appen och tryck på inställningsikonen längst ned till höger. Öppna tryck på Hubbinställningar och integreringar (högst upp) och välj Integreringar. Först gången du gör det måste du trycka på Verifiera min e-post och ange den mejladress som du använder för Google Home.

3. Nu får du ett mejl från Ikea, och du verifierar genom att trycka på Verifiera min e-postadress. Om allt går som det ska får du nu upp en bekräftelse och du kan välja att gå till appen.
 

Ikea

4. Välj Google Home i listan och läs informationen. Tryck på Gå till Google Home. Nu startar en guide där du får trycka på Fortsätt för att koppla ihop Ikea och Google.

5. Du får nu lägga in enheter från Ikea till de rum som du redan har skapat i Google Home. Tryck på exempelvis din kökslampa och välj Lägg till i ett rum. Markera Kök och välj Nästa. När du är nöjd trycker du på Klar. Nu öppnas Google Home och du ser dina Ikea-enheter här.
 

Ikea

7. Nu ser du dina Ikea-prylar i Google Home-appen, och du kan styra dem tillsammans härifrån. För att använda röststyrning trycker du på mikrofonen längst ned. Har du en smart högtalare kan du säga Hej Google och sedan ge ditt kommando.


3 smarta tips i Ikea-hemmet

 • Krånglar appen eller någon av prylarna? Tryck på inställningsikonen längst ned till höger och öppna Hjälp och supportcenter. Här finns både en frågor och svar avdelning, en nätgemenskap där du kan få svar från andra anävndare och och en direktknapp till Ikeas supportavdelning..
 • Du kan närsomhelst byta namn på hubben genom att trycka på inställningsikonen längst ned till höger och öppna din hubb högst upp. Välj Redigera hubbnamnet. Här kan du även hitta mer teknisk information om hubben.
 • Vill du sluta använda Ikeas smarta hem öppnar du inställningsikonn. Gå ned till övriga inställningar och sedan Glöm bort den här hubben. Läs informationen och bekräfta en gång till med Glöm bort den här hubben.

Du kanske också gillar