Hem Vetenskap och teknik Guide: Spela upp moderna videofiler i Windows

Guide: Spela upp moderna videofiler i Windows

förbi admin
0 kommentar

Kanske har du råkat på videofiler som anges vara i formatet h.265 och upptäckt att de inte går att spela upp i datorn. Det hittills vanligaste komprimeringsformatet för video har varit h.264, men i takt med att filmer blir större och upplösningen högre syns h.265 alltmer.

Till exempel använder nyare Iphone-telefoner, en del Android-telefoner samt de flesta strömningstjänster detta format. Det har en kraftigare och effektivare komprimering och alltså ger mindre filer och upptar mindre bandbredd med en minimal försämring av bildkvaliteten. H.265 heter egentligen hevc, som står för high efficiency video coding, till skillnad från h.264, som har benämningen avc, advanced video coding.

Guide: Så komprimerar du video i din Android-mobil

För att avkoda film i Windows behövs, som du kanske känner till, en så kallad codec som är anpassad för formatet. Windows 10 och 11 innehåller ingen codec för hevc som standard. Microsoft tillhandahåller förvisso en sådan, men den kostar pengar. Det är ingen stor summa, du får den för tio kronor i Microsoft Store. Starta bara Store-appen och sök på hevc.

Men det finns gratismetoder också. En är att använda mediespelaren VLC Media Player. Här är några andra.

1. Öppna Store…

Samma app som Microsoft tar betalt för finns också kostnadsfritt. Skriv in länken ms-windows-store://pdp/?ProductId=9n4wgh0z6vhq och godkänn att ett program i datorn öppnas. Du känner igen Microsoft Store …


Video

2. … och installera

Klicka på Installera och vänta på nedladdning och installation. Du kan sedan klicka på Öppna för att testa om det fungerat. Testfiler i h.265-format kan laddas ned på test-videos.co.uk om du saknar.

Video

3. Välj Codec-pack…

Tipset ovan fungerar i skrivande stund, men det är tänkbart att Microsoft tar bort möjligheten. Då är en annan möjlighet att ladda ned och installera någon av de populära codec-packs som hjälper till att spela upp nästan alla tänkbara videoformat.


Video

4 … och ladda ned.

En populär sådan som du kanske redan känner till är K-Lite Codec Pack: codecguide.com. En annan är Media Player Codec Pack: www.mediaplayercodecpack.com. Bara att ladda ned och installera.

Du kanske också gillar