Hem Vetenskap och teknik Här är nästa generation usb – med svindlande hastigheter

Här är nästa generation usb – med svindlande hastigheter

förbi admin
0 kommentar

Håll i hatten – nästa generations usb 4-anslutning blir dubbelt så snabb som dagens. Och det ska gå att använda kablar du redan har.

För snart tre år sedan spikades usb 4-specifikationen, som bland annat innebär att bandbredden tog steget upp till 40 Gbit/s.  

Nu har The USB Promoter Group, bestående av bland annat Apple, HP och Microsoft, presenterat nästa version av usb 4 – som innebär en stor uppdatering när det gäller överföringshastighet.

”Gamla” kablar fungerar

I och med kommande version 2.0 av usb 4-standarden fördubblas bandbredden, som alltså går från 40 Gbit/s upp till 80 Gbit/s.

Usb 4 version 2 använder föga förvånande kontakten typ-c. Men det som har fått många att spärra upp ögonen är man även ska kunna komma upp i hastigheter på 80 Gbit/ med befintliga passiva usb 4-kablar.

Läs mer: Det här vet vi om Iphone 14 – släpps 2022

The USB promoter Group har hittills varit snåla med tekniska detaljer, men skriver i ett pressmeddelande att den nya, rekordsnabba överföringshastigheten baseras på ny “arkitektur av det fysiska lagret”. 

I en kommentar till sajten The Verge säger dock industrigruppen att ingående teknisk information om nya usb-signalen kommer att avslöjas först senare, när specifikationen är fastställd.

Snabbare usb 3.2

Men det är inte allt. Uppdateringen av usb 4-protokollet kommer också att ge snabbare överföring även med usb 3.2-anslutningar. Här utlovar The USB promoter Group en hastighet på ”över” 20 Gbit/s. 

Läs mer: Nu börjar digitaliseringsfesten i Japan – redo att dumpa disketten

Dessutom kommer både displayport- och PCI-Express-stödet att förbättras, vilket innebär att usb 4 version 2 kommer att vara kompatibelt med de senaste versionerna av ovan nämnda standarder. 

Usb 4 version 2 ska bli bakåtkompatibel med usb 3.2, usb 2.0 och thunderbolt 3. Samt usb 4 version 1, givetvis. 

Du kanske också gillar