Hem Vetenskap och teknik Hög säkerhet skickar Macbooks till soptippen

Hög säkerhet skickar Macbooks till soptippen

förbi admin
0 kommentar

Historiskt sett är Apples Macbook-familj bland de elektronikprylar med ett förhållandevis högt värde på begagnatmarknaden, där även modeller med ett par år på nacken är värda en slant. På senare år är det däremot svårare att navigera och till följd av ökad säkerhet på hård- och mjukvarunivå reduceras begagnade Macbooks till dyra brevpressar.

Det senare menar åtminstone frustrerade datorreparatörer, vars jobb bland annat går ut på att reparera, renovera och sedan sälja begagnade datorer. Sedan år 2018 har vissa modeller en särskild krets för säkerhetsfunktioner, benämnd som T2, som tillsammans med mjukvaran “Hitta” dels kan användas för att spåra enheter, dels för att låsa en enhet.

I grunden är det en högst användbar säkerhetsfunktion som gör det möjligt att hindra obehöriga att ta sig in i en dator som av något skäl kommit på avvägar. Problemet uppstår när användare säljer vidare sina datorer. De användaruppgifter som “Hitta”-applikationen nyttjar lagras i säkerhetskretsen och om det inte inaktiveras innan återställning förblir enheterna låsta för en eventuell ny användare.

Firmor som tar emot begagnade datorer blir då ståendes med enheter som varken går att använda eller sälja vidare, trots att det inte är något fel på dem. Än besvärligare blir det för de som tar emot större mängder att återvinna från företag, där det kan handla om hundratals åt gången. Kan den föregående ägaren av någon anledning inte nås kan datorn i bästa fall plockas isär för reservdelar, och i värsta fall återstår inget annat än soptippen.