Hem Vetenskap och teknik HP Dev One är bärbar dator med Pop OS

HP Dev One är bärbar dator med Pop OS

förbi admin
0 kommentar

Den som är ute efter en bärbar dator som kommer förinstallerad med ett Linux-baserat operativsystem har inte ett allt för stort utbud att välja på. Majoriteten av färdiga lösningar levereras med Windows, även om det finns vissa undantag likt de Ubuntu-baserade varianterna i Dells företagsinriktade XPS-familj.

Nu ansluter sig HP till skaran med den bärbara datorn Dev One – en 14 tum stor bärbar dator med Linux-baserade Pop OS och fokus på utvecklare. Modellen är framtagen i samarbete med operativsystemets skapare System76, som även ska ha tränat HP i teknisk support som del av samarbetet.

Pop OS är en Linux-distribution som baseras på Ubuntu och går att ladda ned gratis från datorbyggaren System76:s hemsida för installation på valfri dator. System76 har själva sålt datorer med operativsystemet förinstallerat men HP blir alltså nu den första partners som väljer att lansera en egen dator med operativsystemet.

Modellen är relativt kompakt med en vikt på 1,47 kilo. På insidan huserar AMD:s åttakärniga Ryzen 7 Pro 5850U med en klockfrekvens på 1,9 GHz och turbofrekvens på 4,4 GHz. Det sällskapas av 16 GB DDR4-minne och en NVME-baserad SSD med kapacitet på 1 TB. Skärmpanelen specificeras till 1 920 × 1080 pixlar med en ljusstyrka om 1 000 nits, vilket i praktiken dock endast blir 800 nits till följd av det täckglas som panelen är monterad bakom.

HP riktar sig främst till utvecklare och specifikt programmerare med HP Dev One, men det finns inget som i praktiken utgör några hinder för andra användare som är intresserad av en Linux-baserad bärbar dator. Datorn är redan lanserad i HP:s amerikanska webbutik, där prislappen ligger på 1 099 USD, motsvarande cirka 13 400 kronor.

Se Jonas och Anton installera Pop OS på gamla Bettan:

Du kanske också gillar