Hem Vetenskap och teknik Ikea Dirigera: Allt om Ikeas nya smarta hemmet-satsning

Ikea Dirigera: Allt om Ikeas nya smarta hemmet-satsning

förbi admin
0 kommentar

Det är drygt fem år sedan Ikea släppte Trådfri, företagets första stora satsning på det uppkopplade hemmet. Då handlade mycket av hemautomationen om att styra smart belysning, men sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. I dag bekräftar Ikeas Home Smart-avdelning att en ny era inleds i höst, när stora nyheter väntar i produktsegmentet.

I en intervju med amerikanska The Verge lättar Home Smart-divisionen på locket om Dirigera, Ikeas kommande smarta hemmet-hubb som efterträder Trådfri Gateway. En viktig nyhet är stödet för den (försenade) nya standarden Matter, som ska göra det lättare att bygga ihop ett ekosystem med olika protokoll och produkter från flera tillverkare. Dirigera ansluts via usb-c.

Bygg en egen smarta hem-hubb med Raspberry Pi

Stöd för wifi, Zigbee och Thread-protokollen bekräftas, och huvudspåret kring den nya hubben har varit att simplifiera installation och anslutning av nya prylar. Samma användartänk har gått igen i Ikeas nya smarta hemmet-app som lanseras parallellt med den nya Dirigera-hubben i oktober. Bland annat ska det gå att styra sitt uppkopplade hem på distans.

För The Verge bekräftar Ikea att den nuvarande Trådfri Gateway inte kommer att uppdateras med stöd för Matter. Däremot ska den fortsätta att få säkerhetsuppdateringar i åtminstone tre år.

Vi räknar kallt med att Ikea kommer att forsätta släppa information om den kommande smarta hemmet-satsningen ända fram till höstens skarpa produktlansering.

Du kanske också gillar