Hem Vetenskap och teknik Intel “Meteor Lake” till bärbara får tre olika kärnor

Intel “Meteor Lake” till bärbara får tre olika kärnor

förbi admin
0 kommentar

Till hösten anländer nästa generation Intel-processorer, i form av Core 13000-serien “Raptor Lake”. Det väntas under 2023 följas av “Meteor Lake”, som ska få både en helt ny x86-arkitektur och övergång till vad Intel kallar tiles, vilket påminner om AMD:s chiplet-upplägg. Nu letar sig ett diagram ut som avslöjar fler detaljer om processorfamiljens bärbara uppställning.

Diagrammet visar de mest väsentliga detaljerna för “Meteor Lake”-familjen till bärbara datorer, mer specifikt de produktserier kända som H, P och U som vardera representerar ett prestandasegment. Baserat på detta blir det upp till 14 kärnor för högpresterande H-serien samt den lägre klockade P-serien, fördelat på upp till 6 prestandakärnor och 8 energieffektiva.

Störst skillnad mot nuvarande “Alder Lake”-plattform syns dock för energieffektiva U-serien, som med ett TDP-värde på 15 W är anpassad till datorer med tunna formfaktorer. Där utökas det till som högst 12 kärnor, varav 4 prestandaorienterade och 8 energieffektiva. Jämförelsevis har dagens U-serie som mest endast två prestandakärnor, parat med ett TDP-värde på 15 watt.

Det är därtill första gången som Intel delar upp de energieffektiva kärnorna i två olika varianter, där den ena benämns som “LP E-Core”. Det är möjligt att LP står för low power och att Intel tar ännu ett blad ur ARM och mobiltillverkarnas bok för en hybridkonfiguration med tre olika stora kärnor. Diagrammen visar dock endast information om de bärbara serierna. Hur konfigurationen kan tänkas bli för det stationära varianterna återstår att se.

Källa: Igor’s Lab

Du kanske också gillar