Hem Vetenskap och teknik Intel “Sapphire Rapids” lanseras januari 2023 – efter två års försening

Intel “Sapphire Rapids” lanseras januari 2023 – efter två års försening

förbi admin
0 kommentar

Efter långa förseningar på konsumentsidan är Intel på banan med 10 nanometer, numera kallad Intel 7, och levererar nyheter till prestandajägare. Nyligen lanserades planenligt Core 13000-serien “Raptor Lake” och om drygt ett år står Core 14000 kodnamn “Meteor Lake” på tur som då tar klivet till Intel 4, tidigare kallad 7 nanometer.

På serversidan brottas Intel fortsatt med att få ut något nytt. Planen från början var att släppa “Sapphire Rapids” i början av 2021, men ännu syns inte röken av processorerna. I en färsk rapport från Trendforce framgick att Intel har dålig yield, andelen fungerande kretsar efter produktion, på processorfamiljen och att den går in i produktion först under 2023 års första hälft.

Efter mycket om och men går Intel ut på Twitter med att de den 10 januari ska lansera vad de kallar fjärde generationens Xeon Scalable, det vill säga Sapphire Rapids. Huruvida det handlar om en regelrätt lansering eller ett tillkännagivande inför stundande leveranser till kunder återstår att se. Värt att nämna är att det senare varit fallet vid flera tidigare lanseringar från Intel på serversidan.

Med Sapphire Rapids tar Intel ett liknande steg som AMD över till en chiplet-design, det vill säga där flera kretsar utgör en processor. Totalt sett handlar det om fyra mindre kretsar med 15 kärnor vardera av arkitekturen Golden Cove, densamma som återfinns i Intels Core 12000-serie för konsumenter, vilket ger upp till 60 kärnor. För Intels del är det ett stort kliv upp från de upp till 40 kärnorna för serverprocessorerna Ice Lake-SP, men långt bakom AMD.

Intels ursprungliga plan för processorfamiljen “Sapphire Rapids”

Med en planenlig lansering i början av 2021 hade Intel varit väl rustade att konkurrera med AMD, som vid tillfället hade 64 kärnor av den mindre potenta arkitekturen Zen 2. Så blir inte fallet framgent, då AMD inom kort lanserar “Genoa” med upp till 96 kärnor Zen 4. Denna ska under 2023 års första hälft följs upp av “Bergamo”, som skruvar upp antalet kärnor till 128 stycken av arkitekturen Zen 4C. Detta är en processor byggd för molnet och använder högdensitetsbibliotek för att nå det högre kärnantalet. Nackdelen med detta är lägre potentiell klockfrekvens, något som dock inte är prioriterat i sammanhanget där många kärnor premieras.

Läs mer:

Du kanske också gillar