Hem Vetenskap och teknik Kinesisk 23-tons rymdraket faller handlöst

Kinesisk 23-tons rymdraket faller handlöst

förbi admin
0 kommentar

Väderleksrapport: Det regnar rymdraketer. Kina tillåter ytterligare en Långa Marschen-raket att falla okontrollerat mot jorden – kanske på fredag, kanske inte.

Du får troligen inte raketen i huvudet. Risken är minimal och den passerar troligen inte ens över Sverige. Men Kina har fått kritik av det internationella rymdsamfundet för att skjuta upp delar av rymdstationen Tiangong med de så kallade Långa Marschen-raketerna.

Rymdraketen ”Långa Marschen”

LM-5B är en 23-tons rymdraket av stål som kommer trilla ner någonstans på jordklotet i helgen. Det troligaste är att raketkroppen kommer landa någonstans i havet på det södra halvklotet, enligt amerikanska rymdmyndigheten NASA.

På måndagen avfyrades den tredje och sista delen av rymdstationen Tiangong, som ska kretsa runt jorden i evigheter. Men bärraketen – den så kallade raketstegen, kommer störta tillbaka i helgen. Det rapporterade Business Insider.

Störtar okontrollerat

När amerikanska och ryska rymdfarkoster avfyras så vet man redan vart de ska landa – huvudsakligen i mitten av Stilla havet, när de oundvikligen måste återinträda i Tellus atmosfär. Men så jobbar inte kineserna.

Istället faller Långa Marschen-raketerna först ner i en egen låg omloppsbana runt jorden, och färdas i hög hastighet.

Det gör att man inte kan beräkna när återinträdet, som det heter, kommer ske. Och eftersom hastigheten är så pass snabb vet man inte vart på jorden raketen kommer falla.

Rymdskrot

Metaller från farkoster kallas rymdskrot, och skadar sällan någon. De två tidigare bärraketerna som de första delarna av rymdstationen föll ur sin omloppsbana och ner på jorden utan att skada någon. Stora delar av rymdskrotet smälter och brinner upp i atmosfärens höga temperaturer vid återinträdet.

Återinträdet kommer att inträffa någon gång mellan fredag och lördag morgon, kinesisk tid.

Läs mer om rymdfart:

Investera i rymden [Dagens PS]

SpaceX nära att krocka [Dagens PS]

Vattendroppe hittad på asteroid – ”Jättestort!” [Dagens PS]

Försöker Kina ta över månen? [Dagens PS]

Du kanske också gillar