Hem Vetenskap och teknik Mac OS antivirusfunktion utvidgad i tysthet

Mac OS antivirusfunktion utvidgad i tysthet

förbi admin
0 kommentar

Mac OS har i många år haft olika system som skyddar datorn från angrepp av skadeprogram. Gatekeeper hindrar kod från okända utvecklare att köras, själva operativsystemet ligger numera på en separat volym som är skrivskyddad, och så finns Xprotect och Malware Removal Tool (MRT) – två funktioner som hittar och stoppar kända skadeprogram.

Xprotect har tidigare bara skannat filer som systemet har gett en karantänflagga, till exempel sådana som laddas ner från internet, men de senaste månaderna har den blivit betydligt mer kapabel, skriver Howard Oakley på sin blogg Eclectic Light Company.

Den nya versionen av Xprotect introducerades i tysthet i Mac OS 12.3. Den kallas nu Xprotect Remediator och har blivit ett aktivt antivirusprogram som skannar datorn efter ett antal kända skadeprogram.

En intressant detalj är att Xprotect Remediator inte gör en fullständig skanning varje gång, utan skannar olika ofta efter varje enskilt skadeprogram. Enligt Howard Oakleys tester på en dator som stod oanvänd men vaken dygnet runt letar den efter Dubrobber (xcsset) upp till varje timme, och det tar uppåt en halvminut varje gång, men de flesta andra tester tar bara någon sekund och utförs en gång om dagen.

Än så länge sker både skanning och upprensning i bakgrunden och är du nyfiken måste du hålla koll på loggfilerna, men Howard Oakley skriver att resultaten kommer vara synliga för tredjepartsantivirusprogram i Mac OS Ventura.

Du kanske också gillar