Hem Vetenskap och teknik Medion är tillbaka – med monstermaskiner

Medion är tillbaka – med monstermaskiner

förbi admin
0 kommentar

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.

Vi har sett pressmeddelanden om dem, och de visades på CES förra månaden. Men bärbara datorer med de nya Nvidia RTX 4000-seriens grafikkort och 13:e generationens Intel-processorer har inte funnits i butikerna. Och när vi har frågat pressbyråer och importörer har svaret varit ”vi vet inget än”. Men nu kommer de första. Och de kommer från ett helt oväntat håll.

PC-tillverkaren Medion, som ursprungligen var tysk, men idag är en del av Lenovo, har just visat upp en hel serie bärbara speldatorer med de senaste godsakerna från Nvidia och Intel under motorhuven. Presentationen ägde rum i Paris och det var spännande saker vi fick se i en flodbåt på Seine.

Erazer Beast X40 (Foto: Medion)

Toppmodellen Medion Erazer Beast X40 lever upp till sitt namn. Den 17-tums bärbara datorn har i sin bästa konfiguration en Intel Core i9-13900HX-processor med 24 kärnor och upp till 5,8 GHz turbohastighet. Grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 4090. Så vi pratar monstruöst kraftfull hårdvara.

Medan 32 GB RAM är en självklarhet i klassen och 2 TB lagringsutrymme verkar passande utan att vara överdrivet, var tangentbordet en överraskning. Det är nämligen ett riktigt mekaniskt tangentbord med Cherry-tangenter. Men i en extra låg version, som liknar ett vanligt bärbart tangentbord – men känns behagligt annorlunda!

Vattenkyld bärbar dator

Maskinen visades upp med en ”sidovagn” till låda, fylld med fläktar och RGB-lampor. Det var inte, som man först trodde, en extern grafikaccelerator à la Asus ROG Flow X13; utan ett kylsystem för vattenkylning!

Erazer Beast X40 kan användas utan, men när det verkligen behöver arbetas (eller spelas) hårt kan du ansluta kylenheten till datorn med ett par slangar. Bilägare kommer att känna sig hemma, eftersom det finns ett påfyllningshål för ytterligare kylvatten ovanpå. Kylaggregat säljs separat.

Medion Erazer Beast X40 lever upp till sitt namn: RTX 4090-grafik – och extern vattenkylning! (Foto: John Alex Hvidlykke)

Medion har varit borta från den nordiska marknaden i flera år. Företagets datorer såldes på sin tid via lågpriskedjan Aldi. Men Medion är helt klart angelägna om att skaka av sig sitt lågbudget-rykte, och produktsortimentet verkar både lovande – och allt annat än billigt. Toppmodellen kommer att kosta knappt 52 000 kronor när den kommer i lager i mitten av februari. Vattenkylaggregatet ingår inte i priset, och vi har inte fått något svenskt pris för detta ännu. Men med ett europris på 249 euro räknar vi med drygt 2 800 kronor på den svenska marknaden.

Den mindre modellen, Major X20. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

En mindre modell, Medion Erazer Major X20, får samma processoralternativ, men får nöja sig med GeForce RTX 4070-grafik. Inte heller här har vi fått något svenskt pris, men europriset i den starkaste konfigurationen kommer att vara € 2 499.

Medion Erazer kommer att säljas via Proshop och Elgiganten.

Vi har som det första mediet i Europa fått möjlighet att slå klorna i en av de nya Erazer-maskinerna, och kommer att återkomma snart som möjligt med ett test.

(Foto: John Alex Hvidlykke)

Du kanske också gillar