Hem Vetenskap och teknik Netflix lanserar Spatial Audio surroundljud för mer än 700 filmer och serier

Netflix lanserar Spatial Audio surroundljud för mer än 700 filmer och serier

förbi admin
0 kommentar

Netflix meddelade på onsdagen att de gör ett brett utbud av sina filmer och serier tillgängliga i ljudformatet Spatial Audio.

Tekniken debuterade på Netflix förra året med säsong fyra av Stranger Things, men nu utökas den till mer än 700 av de nyaste och mest sedda titlarna, inklusive The Watcher, Wednesday och Glass Onion: A Knives Out Mystery. Det kommer dock endast att vara tillgängligt för Premium-abonnenter.

Denna magiska ljudupplevelse förbättrar tittarupplevelsen för alla med premiumabonnemang och vi är glada att kunna lägga till den här möjligheten på listan av andra funktioner som redan stöds, som till exempel 4K, HDR, Dolby Atmos och Netflix Calibrated Mode, skriver Rishu Arora, Director of Product Management på Netflix i ett blogginlägg.

För att se hela listan över titlar med rumsligt ljud, kan man söka genom att skriva ”rumsligt ljud” i sökfältet på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Netflix Spatial Audio: Surroundljud med vanliga stereohögtalare

Netflix erbjuder redan många filmer och serier i 4K HDR-kvalitet och med ljudformat som Dolby Surround 5.1 och Dolby Atmos. Som ni vet kräver dessa ljudformat kompatibel ljudutrustning med flera högtalare för att komma till sin rätt.

Netflix Spatial Audio bör leverera en mer uppslukande ljudupplevelse, även när man bara använder din TV:s eller PC:s inbyggda högtalare eller motsvarande hörlurar och öronsnäckor.

Lösningen Netflix använder är baserad på Sennheisers Ambeo-teknik, som gör surroundljud av stereoljudspår. Apple har också en teknik som de kallar Spatial Audio, men där använder de surroundljud (t.ex. Dolby Atmos) för att skapa ett ”rörligt ljudlandskap”.

Netflix visar skillnaden mellan stereo och ”rumsligt ljud” i videon nedan. Lyssna själv och säg vad du tycker!

 

Du kanske också gillar