Hem Vetenskap och teknik Nu är det klart – därför ska du alltid ha mjölk i ditt kaffe

Nu är det klart – därför ska du alltid ha mjölk i ditt kaffe

förbi admin
0 kommentar

Kaffe har en stimulerande effekt och vissa väljer att dricka kaffet svart medan andra bereder drycken med en skvätt mjölk i. Dricker du ditt kaffe med mjölk kan det innebära goda nyheter för dig eftersom något så enkelt kan ha en antiinflammatorisk effekt.

Det hävdar en studie från Köpenhamns universitet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Mjölken kommer in i bilden

Förklaringen ska finnas i en grupp antioxidanter som kallas polyfenoler, vilket kaffebönor är full av. Enligt studien hjälper polyfenoler till att minska så kallad oxidativ stress i kroppen som ofta orsakar inflammation.

Men hur kommer mjölken in i bilden? Enligt studien är polyfenolerna mer effektiva antiinflammationskämpar när de åtföljs av protein – som mjölk.

Mjölken bekämpar inflammation

I studien från Institutionen för Livsmedelsvetenskap och Institutionen för Veterinär- och Husdjursvetenskap vid Köpenhamns Universitet har forskare undersökt hur polyfenoler beter sig när de kombineras med aminosyror, vilka proteiner är gjorda av. Och något som även mjölk innehåller.

Forskarna applicerade en artificiell inflammation på immunceller. Vissa av cellerna fick bara polyfenoler, medan andra fick polyfenoler i kombination med aminosyror. 

Då visade det sig att immuncellerna som fick kombinationen var dubbelt så bra på att bekämpa inflammationen. Så glöm inte med andra ord att hälla mjölk i ditt bryggkaffe för en nyttig och antiinflammatorisk vardag!

Du kanske också gillar