Hem Vetenskap och teknik Packa ner och upp dina filer med smarta 7-zip

Packa ner och upp dina filer med smarta 7-zip

förbi admin
0 kommentar

Alla som har packat en väska med kläder vet att man kan få plats med mycket extra genom att trycka ihop den. Vad du gör är helt enkelt att pressa ut en massa onödig luft.

Du kan göra samma sak med filerna i din dator. Genom att komprimera en stor fil tar den mindre plats – utan att du behöver förlora någon information. Ett speciellt program analyserar helt enkelt filen och kontrollerar på matematisk väg om det går att spara plats. Den som exempelvis byter ut ordet PC för Alla mot PFA sparar åtta tecken.

Ett komprimeringsprogram packar alltså ihop en fil så att den tar minimalt med plats. Vill du sedan använda den är det bara att packa upp filen, som då återfår sitt ursprungliga innehåll.

Poängen med det här är både att spara plats på hårddisken och att slå ihop flera filer till en – så att den exempelvis blir lättare att mejla.

Inbyggt i Windows

Det finns olika komprimeringstekniker och den vanligaste kallas för zip. Zip-filer fungerar på de flesta datorer och om du kör Windows krävs inte ens något speciellt program. Funktionen Komprimerade mappar finns redan inbyggd och du behöver bara högerklicka på en fil eller mapp och välja Skicka till, Komprimerad mapp. För att packa upp högerklickar du och väljer Extrahera alla.

Komprimerade mappar klarar av att packa och packa upp, men behöver du mer kraft kan du använda gratisprogrammet 7-Zip. Det kan exempelvis lösenordskydda dina filer, så att obehöriga inte kan packa upp dem.

En annan fördel är att 7-Zip även klarar av många filformat. Har du fått en rar-, arj- eller 7z-fil är 7-Zip rätt program.


Så funkar 7-Zip File Manager

1. Lägg till

Lägg till nytt innehåll till en komprimerad fil.

2. Packa upp

Packa upp en komprimerad fil.

3. Testa

Kontrollera så att det inte är några fel på filen – utan att packa upp den.

4. Kopiera…

Kopiera en eller flera markerade filer.

5. … och flytta

Gör samma sak, men lämna inte kvar originalet.

6. Ta bort

Radera en eller flera markerade objekt.

7. Information

Visa mer detaljer om en markerad fil.

8. Bläddra

Här visas hela sökvägen och ikonen längst till vänster låter dig bläddra tillbaka till toppmenyn.

9. Visa

Här ser du alla filer. Med hjälp av Visa i toppmenyn kan du välja storlek på ikonerna med mera. Du kan även högerklicka på en ikon för att få fram fler alternativ.


Frågor och svar om programmet

7-Zip

1. Var hämtar jag 7-Zip…

Surfa till www.7-zip.org och gå till Download 7-Zip . Här hittar du den senaste Windows-versionen av programmet. De allra flesta kan välja versionen som heter 64-bit, men har du en väldigt gammal dator ska du i stället välja 32-bit. Är du osäker? Läs vår guide här.


7-Zip

2. … och hur installerar jag?

Dubbelklicka på den fil du hämtade hem och godkänn varningarna så startar du ett självförklarande installationsprogram. Tryck direkt på Install för att använda standardinställningen och avsluta med Close.

Du hittar nu programmet 7-Zip File Manager via Windows startmeny.


3. Hur blir programmet svenskt?

7-Zip finns i en svensk version, och om du skulle råka få programmet på engelska är det lätt fixat. Välj Tools, Options, Language (Verktyg, Alternativ, Språk) och växla till Swedish (Svenska). Här kan du förstås även välja andra språk.


7-Zip

4. Hur funkar 7-Zip i Utforskaren?

Som standard integreras 7-Zip med Utforskaren i Windows. Det betyder att du kan högerklicka på en fil eller mapp och välja 7-Zip i den meny som visas. Det här är ett snabbt och smidigt sätt att använda 7-Zip utan att du behöver öppna programmets fönster och bläddra dig genom filerna.

Om du tycker att det är irriterande kan du dock ta bort kopplingen till Utforskaren genom att välja Verktyg, Alternativ, 7-Zip.


7-Zip

5. Hur packar jag upp…

Om du har behållit kopplingen till Utforskaren är det bara att högerklicka på en fil för att packa upp. Välj 7-Zip, Packa upp här – eller något annat av alternativen.

I annat fall kan du högerklicka, välja Öppna med och leta upp programmet 7-Zip. Du kan också öppna 7-Zip File Manager, leta upp filen med hjälp av trädstrukturen uppe till vänster och trycka på Packa upp.


7-Zip

6. … och hur komprimerar jag?

Även komprimering av filer sker genom att välja 7-Zip i högerklicksmenyn. Tryck på Lägg till i för att göra det direkt eller Lägg till i arkiv om du vill ha fler alternativ.

Du kan också öppna 7-Zip File Manager, leta upp filen/mappen, markera den och trycka på Lägg till. Nu öppnas ett fönster där du kan välja filformat (exempelvis 7z) och lägga till lösenord för kryptering. Gör dina val och tryck OK.

Du kanske också gillar