Hem Vetenskap och teknik Passa på att se den gröna kometen – snart är det försent

Passa på att se den gröna kometen – snart är det försent

förbi admin
0 kommentar

Det var i mars månad 2022 som den gröna kometen eller C/2022 E3 (ZTF) som den heter egentligen upptäcktes av rymdforskare med hjälp av en bredfältskamera.

Kometer är ”kosmiska snöbollar” som består av frusna gaser, stoft och sten. Det som gör att just den här kometen har fått ett grönt sken har med förekomsten av vissa kemiska föreningar i koman och effekterna av solljus att göra. Dessa kemiska ämnen lyser grönt när de värms upp av UV-strålar och släpper ifrån kometen, det är då det smaragdliknande skenet skapas.

Svår att se med blotta ögat

– Nu är den 42 000 000 km ifrån oss så man måste ut i kolmörkret, ha kikare och stativ, eller ännu hellre en kamera och veta var man ska titta. Bor man inne i stan idag så ser man ju knappt Karlavagnen.

– Kometen var jorden närmast första februari men då var månskenet ett problem. En annan chans att se den är runt tionde – elfte februari för då kommer den så pass nära planeten Mars på himlen att det blir lättare att hitta den även om den inte är så ljusstark, säger Kjell Olauson ordförande i Örebro astronomi.

Eftersom kometen rör på sig hela tiden så kan man inte säga en viss koordinat på himlavalvet där man ska titta för att se den.

– Det bästa om man vill se kometen är att gå in på en hemsida som heter stellarium.org, där finns kometen redan utmärkt och där kan man se exakt vart den befinner sig just nu, den här minuten, för den flyttar sig ju hela tiden. Men man ser den lättast om man fotograferar den, säger Kjell Olauson.

Du kanske också gillar