Hem Vetenskap och teknik PCI Express 5.0-lagring når 13 GB/s

PCI Express 5.0-lagring når 13 GB/s

förbi admin
0 kommentar

För ungefär sju månader sedan tog Intel det första klivet över till PCI Express 5.0, i samband med lanseringen av Core 12000-serien “Alder Lake”. Även AMD ansluter snart, i samband med övergången till arkitekturen Zen 4 och sockel AM5 i höst. Trots det har det hittills inte funnits något större utbud av hårdvara som faktiskt drar nytta av den nya standarden.

SSD-enheter som drar nytta av den dubblerade bandbredden med PCI Express 5.0 har letat sig ut på företagssidan, men i formfaktor anpassad för datacenter och servrar. Nu presenterar Apacer och Zadak de första produkterna för konsumenter, i form av SSD-enheterna AS2280F5 och TWSG5. Båda är M.2-baserade och har stöd PCI Express 5.0 över fyra kanaler. Som väntat skjuter hastigheterna i höjden – båda enheter ska klara läs- och skrivhastigheter på 13 000 MB/s respektive 12 000 MB/s.

ZADAK-GEN5-SSD-1.jpg

Varken Apacer eller Zadak uppger vilken kapacitet enheterna får. De ska vara bakåtkompatibla med PCI Express 4.0, men uppnår med det äldre gränssnittet inte de utlovade topphastigheterna. I kylningsväg levereras både Apacer och Zadaks variant med kylfläns, där den sistnämnda även inkluderar två olika varianter att byta mellan.

Något pris finns inte tillgängligt i nuläget och lansering sker till slutet av året.

Källa: Videocardz

Du kanske också gillar