Hem Vetenskap och teknik “Planet killers”-asteroider upptäckta nära jorden

“Planet killers”-asteroider upptäckta nära jorden

förbi admin
0 kommentar

Astronomer har upptäckt så kallade ”Planet killers”-asteroider nära jorden, som kan utgöra en fara för planeten. 

Totalt har tre asteroider upptäckts som har kunnat dölja sig väl bakom solens strålning. Asteroiderna tillhör en grupp som finns i jordens och Venus banor, men de är svåra att observera eftersom solens ljusstyrka skyddar dem från teleskopobservationer.

De nya uppgifterna publicerades i The Astronomical Journal på måndagen.

Kan utgöra hot

Två av asteroiderna är så pass stora att de utgör ett stort hot mot vår värld.

”Hittills har vi hittat två stora jordnära asteroider som är cirka 1 kilometer i diameter, en storlek som vi kallar planet killers”, uppger en av astronomerna bakom rapporten, Scott S. Sheppard.

I nuläget utgör asteroiderna inget hot men det kan komma att ändras om deras omloppsbanor ändras. Så stora asteroider hade orsakat dammoln som hade fyllt atmosfären under flera år och blockerat solljus från att nå jorden, om de kolliderade med oss.

”Det hade orsakat en massutrotning på jorden som vi inte har sett på miljontals år.”

Vill hitta fler ”planet killers”

Samma team av astronomer hoppas hitta flera nya ”planet killers” under kommande år. Redan nu har astronomer koll på 95 procent av de stora objekt som rör sig i närheten av jorden. Det finns i nuläget inga asteroider som hotar att kollidera med jorden trots att det finns 27 000 jordnära asteroider i alla former och storlekar.

Nasa och andra rymdorganisationer jobbar outtröttligt med att hitta asteroider och andra objekt som kan utgöra hot mot livet på jorden.

Läs även: Vattendroppe hittad på asteroid: ”Stor betydelse” [Dagens PS]

Läs även: Så kan du bli snuskigt rik – ofattbara värden att hämta [Dagens PS]

Du kanske också gillar