Hem Vetenskap och teknik QNap NAS långsam att läsa, snabb på att skriva

QNap NAS långsam att läsa, snabb på att skriva

förbi admin
0 kommentar

Titta först i din NAS med terminalfönster (eventuellt via ssh om det inte går att öppna en terminal via dess webb-interface, eventuellt måste du då aktivera ‘ssh’-stödet först) och med kommandot ‘dmesg’ (som sudo/root) om det skriver något oroväckande om trubbel med någon disk med timeout, omskrivning av data och ger IO-fel etc.

En mdadm-RAID eller möjligen LVM-RAID som troligen Qsnap använder sig av kan bli oerhört långsam om man har en disk som halvbråkar vid läsning men ändå inte så mycket att disken blir utkickad pga. för långa timeouter. Jag har haft en WD-green HD som gjorde precis så och det var inte så allvarlig att den blev utkickad och inget av struligheterna registrerades i SMART för disken och därmed flög under radarn för systemet.

Går det att installera med ‘apt’ programmet ‘atop’ på NAS:en och köra den via ssh på en rejält utbreddad terminalfönster och med kommandot ‘atop -fF 1’ som sudo/root så kan du följa med 1 sekunds uppdatering tex. om någon disk verka vara konstant ‘busy’, ha långa kommando-köer och långa svarstider när du skriver eller hämtar stora filer – likaså om det verka finnas flaskhals i nätverksenheterna eller att du ser om CPU:erna rusar i belastning (tex. om du kör med krypterad överföring, vilket kan vara ganska tungt för NAS om inte HW-stödet för krypteringen är använd utan mjukvaru-emuleras istället [vilket är tyvärr inte allt för sällan för att man inte har rätt libbar för att använda ARM/Intels HW-kryptering] ), vidare att titta på ‘irq’, ‘wait’ och ‘idle’

En väg att prova till är att prova hämta filerna via NFS istället för SMB och se om det blir stor skillnad i hämtningsfart, om ja, så kanske man behöver gå igenom SMB-serverns konfiguration. – dessa saker med hämta filer med NFS bör göras mot en Linuxburk då att få NFS att fungera under windows kan vara pyssligt och man måste leta fram programpaket etc. – det är också bra att prova att hämta filer via SMB via linux istället för windows om det är lika trögt för att se att windows inte är boven i dramat med tex. ‘defender’ (MS egna AV-program) som tuggar filen medans den hämtas.

defender är typiskt AV-program som bara tuggar filer som tas emot över nätverk innan det landar på disken men inte det som skickas iväg.

Du kanske också gillar