Hem Vetenskap och teknik Rolex Submariner – eftertraktad klocka med unik historia

Rolex Submariner – eftertraktad klocka med unik historia

förbi admin
0 kommentar

I veckan ska en av marknadens mest eftertraktade dykarklockor auktioneras ut i London. Rolex Military Submariner är en klocka för dig som vill bära på ett stycke historia. 

Exemplaret som ska auktioneras ut är oerhört sällsynt och är en av marknadens mest efterfrågade klockor. En gång i tiden tillhörde den Storbritanniens kungliga flotta. 

Nu har den väckt stor uppståndelse världen över bland samlare. Modellen är en av den schweiziska klocktillverkarens mest exklusiva, på grund av att det finns så pass få och att den bär på en spännande historia.

Dykarklockan är en av omkring 150 som finns kvar. (Foto: Bonhams)

Finns bara 150 exemplar kvar

Rolex Military Submariner, som ibland går under förkortningen MilSub, specialtillverkades för Storbritanniens försvarsdepartement på 1970-talet. De beställdes för att försvarets dykare behövde en särskilt robust och pålitlig klocka. 

Man tror att flottan tilldelades cirka 1200 dykarklockor som en del av standardutrustningen, mellan 1971 och 1979. Idag finns det bara omkring 150 stycken kvar. 

Låg gömd i en byrå

Klockan som nu auktioneras ut gavs 1977 till en dykare för flottan. Den nuvarande ägaren, en skotsk dykare, köpte den av den ursprungliga ägaren på 1980-talet. Han använde den flitigt tills ramen ramlade av under ett dyk ungefär tio år senare, och klockan låg sedan länge förvarad i en byrå tills ägaren tog den till en antikhandlare.

“När jag först såg den i sin lilla låda visste jag direkt att det var en Submariner”, berättar handlaren Nick Brewster för Robb Report. 

Unika gravyrer och detaljer

Dykarklockan består av 38 mm rostfritt stål, har svärdformade visare, fasta klackstränger, ett band i nylon och ett icke-reflekterande fodral. Det finns dessutom speciella militära gravyrer på baksidan som skiljer den från andra Rolex Submarines.

rolex
Klockans baksida är unikt graverad. (Foto: Bonhams)

Bonhams estimerar att klockan kommer att säljas för mellan 96 000 och 145 000 dollar. 

Läs mer om auktionen på Bonhams hemsida. Auktioneras sker i London, den 15 juni.

Läs mer: Rolex slår guld, aktier och fastigheter – bästa investeringen 

Du kanske också gillar