Hem Vetenskap och teknik Så sprack århundradets bubbla till slut – bubblor gör det

Så sprack århundradets bubbla till slut – bubblor gör det

förbi admin
0 kommentar

Efter det senaste debaclet på kryptobörserna kan man med fog säga att bitcoinbubblan har spruckit. Och detta med besked.

Tappat 75 procent

Som mest var uppgången 1600 procent och tillgångsslaget var förra decenniets överlägset bästa placering. Och samtidigt sannolikt den största bubbla som ägt rum i modern tid.

I alla fall enligt investmentbanken BofAs analys nedan.

Euforin över

Nu återstår ”bara” 400 procents uppgång för bitcoin. Det är inte illa det heller. Men euforin över kryptovalutor är borta och det kommer att ta tid att återställa förtroendet.

Men ärrade investerare torde inte vara överraskade.

ARK Invest

Som bilden nedan visar är det ett ganska vanligt händelseförlopp för upphaussade tillgångar. BofA har identifierat 10 stycken sedan 1970. Den näst största bubblan efter bitcoin är, enligt banken, ARK Invest ARK Invest | We Believe Innovation Is Key to Growth (ark-invest.com).

Fonden drivs av den profilerade förvaltaren Catherine Wood som i princip bara investerar i (högt värderade) förhoppningsbolag.

Det gick bra tills det inte gick bra.

Källa: BofA

Japan sticker ut

Men det finns också andra bubblor på börsen att nämna. BofA har tagit fram sju sektorer som sedan 1990 gått fått hissade till dissade (se diagram nedan).

Mest anmärkningsvärt är Japan i slutet av 1980-talet.

Japan stod för hälften av hela världsbörsen

Efter framgångar med bilar och teknik trodde investerarna ett tag att Japan skulle ta över hela världen. Den japanska börsen svarade för nästan hälften av världens totala börsvärde 1989.

Nu är andelen nere på 6 procent.

Källa: BofA

Värre för techsektorn

Det har varit mycket skriverier om de så kallade FAANG-bolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google). Men i den här sammanställningen framstår varken uppgången eller nedgången som speciellt anmärkningsvärd.

Då var det värre för techsektorn vid millennieskiftet.

Relaterade artiklar:

Analys: Därför är det iskallt på Europas börser. Dagens PS

Har trollat bort miljarder: Dagens PS

 

Du kanske också gillar