Hem Vetenskap och teknik Skurkarnas favorit-flyktbil släpps i vässad specialutgåva

Skurkarnas favorit-flyktbil släpps i vässad specialutgåva

förbi admin
0 kommentar
Audis fyrhjulsdrivna värstingkombi RS6 Avant och dess mindre rymliga syskon RS7 Sportback släpps nu i en starkare performance edition.”Skurkfavoriten” Audi RS6 Avant blir nu ännu snabbare, och något ännu hetare ska vara på gång.

Audi RS6 har fått ett olyckligt rykte kring sig som skurkarnas favorit-flyktbil. Så sent som i helgen greps fyra inbrottstjuvar av polisen i Kista utanför Stockholm efter ett inbrott med efterföljande biljakt. Den ena flyktbilen: en med största sanolikhet stulen RS6 av den föregående C7-generationen.

I Tyskland har modellen sedan 2018 använts i åtminstone tre uppmärksammade rån och inbrott, enligt danska Berlingske. Kombinationen 4,0-liters dubbelturbo-V8 med 600 hästar och rymlig “Avant”-kombikaross är helt enkelt idealisk för en flyktbil, vad det verkar.

Audi RS6 Avant performance edition går att få med extra detaljer i matt kolfiber eller mattsvart.

Nu kommer en än vassare specialutgåva med 630 hästkrafter och 850 Nm (+50). Audi RS6 Avant performance edition kapar sprinten 0–100 km/h med två tiondelar till 3,4 sekunder. Detsamma gäller även syskonet Audi RS7 Sportback performance edition.

Förutom den starkare motorn med större turboaggregat är även den självspärrande mittdifferentialen som fördelar kraften mellan fram och bak en ny, lättare och kompkatare enhet. Denna kan nu variera kraftförhållandet från 70:30 till 15:85 vid behov, eller 40:60 under lugn färd.

Audi RS7 och RS6 performance edition går att utrusta identiskt – bland annat med flera matta lackkulörer om så önskas.

För att spara vikt och bättra ljudupplevelsen har Audi även minskat isoleringen mellan motorrummet, interiören och bilens bakparti. Det slimmar de tunga RS6 och RS7 med i alla fall åtta kilo så att de nu väger 2 090 respektive 2 065 kg.

Toppfarten är begränsad till 280 km/h i standardutförandet, men väljer man till RS Dynamics Package plus ökas det till 305 km/h samtidigt som bromsarna ersätts med 34 kg lättare diton med kolfiberkeramiska skivor.

Kostar 61 000 kronor extra

De 22 tum stora lättviktsfälgarna är skodda i särskilda Continental Sport Contact 7 285/30-sportdäck.

I Sverige öppnas orderböckerna för performance edition-varianterna av Audi RS6 Avant och RS7 Sportback den 8 december. Grundpriserna blir då 1 275 700 kr för kombin och 1 346 700 kr för fastbacken, vilket i båda fallen innebär ett prispåslag på 61 000 kr jämfört med grundmodellerna.

Om 30 hk och 50 Nm extra låter som en futtig ökning så ska Audi ha en ännu vassare RS6 på gång, enligt den australiensiska biltidningen Wheels som pratat med Eva Stania, Audis talesperson för A6- och R8-modellprogrammet.

– Vänta och se. Vi har några idéer, så det är bara att vänta och se. Du körde RS6 C7 som en Performance. Vi lanserade nyligen R8 RWD som en Performance, så du kan vara ganska säker på att vi kommer att följa upp Performance-strategin, sa Eva Stania till tidningen i augusti i samband med en provkörning i Kanada.

En liten nyhet är att Performance editions interiör går att få med blå sömmar i stället för röda (på bild), men det väljer Audi att inte visa på pressbilderna som delats.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Du kanske också gillar