Hem Vetenskap och teknik Släpp ratten och spela Tetris – Mercedes först att nå nivå 3

Släpp ratten och spela Tetris – Mercedes först att nå nivå 3

förbi admin
0 kommentar
Mercedes-Benz autonoma system Drive Pilot gör det möjligt att både släppa ratten och uppmärksamheten från trafiken. Men tekniken är ännu i sin linda.Mercedes Drive Pilot har nu certifierats upp till SAE nivå 3 utav 5. Med det kan föraren exempelvis spela spel under färd helt lagligt längs utvalda sträckor.

Drive Pilot-systemet är autonomt på nivå 3. Det innebär att bilen kan hantera körningen fullt ut, men att föraren hela tiden måste vara beredd att ta över. Mercedes system är i dagsläget begränsat till 64 km/h (40 mph). 

Vid nivå 4 kan föraren lägga sig och sova, men måste finnas till hands om bilen skulle hamna i svåra situationer som t ex en snöstorm. En bil som uppnår den femte och högsta nivån klarar sig helt utan förare oavsett väderlek och kan sakna ratt. 

För att ha koll på omgivningen använder Mercedes kameror, radar och lidarsensor, precis som Volvo valt att göra.

Tesla har valt en enklare teknik främst baserat på kameror och genomför just nu omfattande betatester av sitt motsvarande system Total Självkörningsförmåga, men har blivit slagna av Mercedes vars Drive Pilot-system i EQS och S-klass nu är lagmässigt godkänt som ett nivå 3-system i Tyskland och den amerikanska delstaten Nevada.

De gröna dioderna i ratten indikerar att bilen ser förarens huvud och kan alarmera föraren när det är dags att ta över.

Fakta: Fem nivåer av självkörande bilar

Självkörande fordon är indelade i fem nivåer som utformats av amerikanska SAE (Society of Automotive Engineers), från förarassistens till helt autonom körning helt utan föraringrepp. Här är en lista som definierar de olika nivåerna, hämtad från Svenska institutet för standarder, SIS. 

1. Förarstöd

De flesta funktioner sköts av föraren, men bilen kan ha till exempel automatisk inbromsning. Denna nivå finns i många av dagens bilar.

2. Partiell automatisering

Fordonet kan vara försett med autopilot, det vill säga automatiska funktioner som farthållare och vägcentrering. Föraren måste dock alltid vara beredd på att ta över körningen.

3. Villkorad automatisering

Fordonet kan ta över dess framfart, men föraren behöver fortfarande vara redo att kunna ta över. 

4. Hög automatisering

Här gäller full autopilot där bilen kan köra helt själv, utan att föraren ska behöva ingripa. 

5. Full automatisering

På denna nivå behövs varken förare eller ratt, och här behöver ingen ens sitta i bilen för att den ska kunna köra. Fordonet ska dessutom klara av att köra automatiserat i alla tänkbara väderförhållanden för att uppnå denna nivå.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Du kanske också gillar