Hem Vetenskap och teknik Sony WH-1000xm5 vs Sennheiser Momentum 4

Sony WH-1000xm5 vs Sennheiser Momentum 4

förbi admin
0 kommentar

Giganternas kamp. Sony och Sennheiser har släppt sina nya flaggskeppshörlurar av modellen over-ear. Ny Teknik testar och jämför. Vilka hörlurar är bäst?

Så föll det sig som så att både Sony och Sennheiser lanserade varsitt par efterlängtade uppföljare på over-ear marknaden. Sennheiser med Momentum 4 och Sony med WH-1000xm5. Det skiljer drygt 1000 kronor i pris mellan lurarna. Hur speglar sig det i produkterna?  

Ny Tekniks Viktor Krylmark har testat.

Ljud 

För att bedöma ljudet i de båda hörlurarna satte jag ihop en dedikerad spellista som utmanar hörlurarna i bas, mellanregister och så vidare. Lyssnade sedan på låtarna en i taget och skiftade mellan hörlurarna.  

Till att börja med. Sony och Sennheiser har gjort läxan. Båda känns väl balanserade. 

Jag upplever att WH-1000xm5 har bättre basåtergivning än Momentum 4. Sonys dito erbjuder ett behagligare djup. Sennheisers basåtergivning är lite stolpig i jämförelse.  

Båda hörlurarna fångar upp detaljer utan att vara stickiga, vilket blir tydligt i när man lyssnar på The Weeknds låt Take my breath. I slutet på den rullar ett ganska, kan man kalla det ljudtungt parti? Det är dunkande bas, discoelektro varvat med röst. Här klarar sig båda lurarna galant. 

Sennheiser Momentum 4. Foto: Viktor Krylmark
Sony WH-1000xm5. Foto: Viktor Krylmark

När jag plöjt låtarna ett par gånger med båda hörlurarna landar jag i att Sonys WH-1000xm5 är snäppet vassare. Med det sagt spelar även Momentum 4 på en riktigt hög nivå. 

Samtal går finfint med båda lurarna. Min röst är sig själv hos mottagaren och jag hörs klart och tydligt. Sonys fyra strålformade mikrofoner är programmerade att fokusera på röst, vilket minimerar risken att omgivande ljud hänger med in i samtalet. De sköter sig bra. Till exempel släpps inte ett envist borrande i fastigheten igenom. Kanon! 

Även Sennheisers lurar med sina fyra mikrofoner är bra på att utesluta omgivande ljud under samtal. Men min röst upplevs aningen burkigare, ska sägas. Men det är inte värre än att längre möten eller telefonsamtal kan genomföras.

Brusreducering 

Sennheisers brusreducering är inte på något sätt dålig. Jag har testat många hörlurar där den knappt gör någon skillnad. Här gör den skillnad – om än liten. Jag tycker att man kan kräva mer. Den automatiska vindreduceringen är däremot prima. Suset och vindpuffar som lätt uppstår när man är ute försvinner nästan helt – till och med när man tar sig fram med cykel. I vanliga fall brukar man behöva stänga av brusreduceringen när man är ute med hojen. 

När det kommer till den vanliga brusreduceringen springer Sony frivarv. Det var länga sedan jag testade en brusreducering som gör så stor skillnad. Bullriga kontorsmiljöer är knappt jobbiga att vistas i. Hatten av.

Läs mer: Test: Bang & Olufsen Beosound Level – ”Musik blir kul och vacker”

Design 

Här undrar man vem som har tjuvkikat på vem? Hörlurarna är nästan identiska. Kolla själv.

Sony WH-1000xm5 (vänster) vs Sennheiser Momentum 4. Foto: Viktor Krylmark

Båda tillverkarna har valt en minimalistisk väg där användaren får lära sig att svepa och räkna tryck på hörlurarnas utsida, där touchytan sitter. För att styra dem alltså. 

Huvudbygeln på Sonys hörlurar är täckt av läder och minnesskum. Den är något diskretare än Sennheisers som har ovansidan av huvudbygeln täckt av ett tyg. 

Trots sina likheter skiljer sig hörlurarna i detaljerna. Sonys minimalistiska look gör att de påminner lite för mycket om ett par ljudskyddskåpor som går att hitta i klassrummet hos en lågstadieklass. Därtill är Sonys kåpor gjorde en plasttyp som gör att fingeravtryck lätt stannar kvar. Vilket efter några användningar gör att de ser smutsiga ut. Sony själva skriver att hörlurarna har en ”vacker finish”, och det är helt sant så länge de är oanvända. 

Sennheiser med sin utskärning på utsidan gör att de ser lite lyxigare ut. Snyggare. Här har man gått med hårdplast och blandat upp med tyg och (vad det verkar) vadderat gummi i huvudbygeln. Öronkuddarna är även de vadderade. 

Nej, jag tycker Sennheiser vinner designtävlingen.

Sennheiser Momentum 4. Foto: Sennheiser

Komfort 

Allt detta fluff som båda hörlurarna har, med minnesskum och vaddering gör att användaren kan ha de på sig med långvarig bärkomfort. Jag kan inte utse en enskild vinnare här. Jag bär de båda utan problem långa stunder – och det utan skav. Båda hörlurarna har steglösa reglage som gör det enkelt att anpassa så att höjden på bygeln blir lagom. 

De sitter också lagom hårt runt huvudet. Ingen risk att de ramlar ner från huvudet, och de trycker inte heller för hårt. 

Funktioner 

Båda hörlurarna har sina, ska vi kalla dem gimmicks? Sony har sin 360 Reality Audio, som ska ge användaren en ”personligt skräddarsydd uppslukande musikupplevelse”. Sennheiser har å sin sida kontrar med ”Signature sound” som ska ge användaren ett  
audiofil-inspirerat ljud. Kul att de finns – men knappast något gemene användare behöver. 

När det kommer till styrning är WH-1000xm5 och Momentum 4 lika varandra. 

Båda är utrustade med touchplattor på kåporna. I båda fallen är det bara höger sida som har touchstyrning (ett hån mot vänsterhänta?). På Sony-lurarna är det två tryck för play/paus, svep fram och bak för att byta låt, upp och ner för att höja/sänka ljudvolymen. Det fungerar fint. 

I övrigt har Sony två fiffiga funktioner värda att lyfta. Den ena är att man kan kupa handen över kåpan för att tillfälligt släppa igenom ljud – typ ifall någon kommer fram för att prata med dig. Den andra är ”Tala-chatt”, det vill säga, det du lyssnar på pausas automatiskt när du börjar prata. Båda funktionerna fungerar oväntat bra. Är man ingen vän av funktionen som pausar automatiskt när man pratar, så går det att stänga av den via appen.

Sony WH-1000xm5. Foto: Sony

Styrningen på Sennheiser-lurarna är snarlik. Ett tryck, play/paus, svep fram och bak för att byta låt, upp och ner för att höja/sänka ljudvolymen. Responsen på touchytan är bra även här. 

Sennheiser är lite mer begränsat när det kommer till funktioner. Tala-i-chatt och kupade-hand-läget finns inte. Vill man ha genomlyssning får man i stället trycka två gånger på kåpan. 

Ett minus med Momentum 4 är att plattan är känslig. Så när jag sträcker på mig med armarna uppåt (det har visat sig att jag gör det ganska ofta okej?) och råkar nudda kåpan med överarmen så pausar jag musiken. För det är ju vad en dutt ska göra. Det är egentligen samma med Sony, men där pausar man med två dutt – så inget händer när jag råkar armdutta en gång med dem.  

Batteritiden i Momentum 4 är brutal. Den är på nivån att man glömmer bort att de behöver laddas. Upp till 60 timmars speltid. WH-1000XM5 klockar in på 30 timmar.

Sony WH-1000xm5 vs Sennheiser Momentum 4. Foto: Viktor Krylmark.

WH-1000xm5 vs Momentum 4 – vilka hörlurar är bäst? 

Har du tagit dig igenom texten anar du säkert åt vilket håll det lutar? 

Jag har liksom svårt att hitta avgörande brister i Sonys WH-1000 XM5. Vad är lite flottfläckar på plasten när man väger det mot fantastisk komfort, otroligt ljud och en brusreducering som faktiskt gör skillnad? Inte mycket. Jag har hörlurarna på huvudet långa stunder utan skav och tryck. Det blev knappt någon match av det här. Har du den knappa tusenlappen extra de kostar jämfört med Monemtum 4, så slå till. 

Sennheiser Momentum 4 är även de ett par riktigt trevliga hörlurar. Kanon verkligen. Men de lyckas riktigt inte matcha Sony. Med lite bättre tryck i basen, fler funktioner och bättre brusreducering hade den här matchen kanske slutat annorlunda. Brusreduceringen för vind dock. Där slår Sennheiser Sony på fingrarna.

Fakta: Sennheiser Momentum 4 

Testad: September 2022

Anslutning: Bluetooth 5.2

Aktiv brusreducering: Ja

Mikrofon: Ja

Röststyrning: Ja, Google assistant och Siri

Dedikerad app: Ja

Vikt: 295 gram

Batteritid: Upp till 60 timmar, inklusive brusreducering

Pris: 3 790 kronor

Fakta: Sony WH-1000xm5 

Testad: September 2022

Anslutning: Bluetooth 5.2

Aktiv brusreducering: Ja

Mikrofon: Ja

Röststyrning: Ja, Google assistant och Alexa

Dedikerad app: Ja

Vikt: 250 gram

Batteritid: Upp till 30 timmar

Pris: 4 490 kronor

Du kanske också gillar