Hem Vetenskap och teknik Studio DN: Varför snurrar jorden plötsligt snabbare?

Studio DN: Varför snurrar jorden plötsligt snabbare?

förbi admin
0 kommentar

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  

Varför snurrar jorden plötsligt snabbare?

Du tittar just nu närmare på hur hastigheten i jordens rotation skiftat – något som förbryllar forskare och andra experter. I vilket tempo snurrar egentligen jorden?

– Jorden är ju vår ursprungliga klocka. Den snurrar ett varv runt sin axel på 24 timmar, eller 86 400 sekunder, och det är så vi från början definierat hur långt en timme är. Men numera har vi klockor som är mycket mer exakta än jorden, atomur, och tack vare dem så kan vi nu se att jordens rotationshastighet inte är helt exakt, den varierar lite. Den generella långsiktiga trenden är att jorden snurrar allt långsammare, och då är det månens dragningskraft som bromsar in, säger Maria Gunther i Studio DN.

Hur bromsar jorden in – hur ser relationen mellan jorden och månens dragningskraft ut?

– Månen påverkar världshaven så att det blir ebb och flod. Det systemet gör att jorden snurrar allt långsammare. Hade vi inte haft någon måne skulle dygnen vara mycket kortare än vad de är nu.

Månen får alltså jorden att snurra långsammare, men på senare år har en omvänd trends märkts där jorden börjat rotera snabbare. Vad är det som hänt?

– Jordens rotationshastighet övervakas väldigt noga av en internationell organisation som heter i IERS, International earth rotation and reference systems service, som ligger vid observatoriet i Paris. Världens officiella tid bestäms sedan 1972 av atomur enligt den officiella tidsskalan UTC. Tiden korrigeras då och då för att man vill ha kvar kopplingen till jordens rotation. När skillnaden mellan jordtiden och atomurens tid är större än 0,7 sekunder har man flera gånger infört ett så kallat skottsekund. Men nu har man istället sett att jorden roterar allt snabbare.

[…]

Det här är ett utdrag ur podden Studio DN. Lyssna på hela avsnittet för att höra om teorierna kring varför jorden roterar snabbare, vilka konsekvenser det får, hur ett atomur fungerar och om mannen som kallar sig ”Lord of Time”.

Lyssna på hela avsnittet här:

STUDIO DN  

Varför snurrar jorden plötsligt snabbare?

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på [email protected]

Läs mer:

Maria Gunther: Ur led är tiden, eller går jorden fel?

I sommar får vi en extra sekund

Omvärlden bävar inför årets skottsekund

Du kanske också gillar